Tornádo na východe Číny usmrtilo najmenej 78 ľudí, vláda vyhlásila stav núdze

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 08:40 • 2 min
Tornádo na východe Číny usmrtilo najmenej 78 ľudí, vláda vyhlásila stav núdze

PEKING - Na najmenej 78 stúpol počet obetí silného tornáda a búrky sprevádzanej krupobitím, ktoré dnes zasiahli východočínsku provinciu Ťiang-su. Z oblasti hlásia množstvo zničených množstvo budov, vyvrátených stromov a poškodených áut. S odvolaním sa na čínske štátne médiá o tom informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Tornádo zasiahlo najmä husto obývanú farmársku a továrenskú oblasť neďaleko mesta Jen-čcheng ležiaceho asi 800 kilometrov južne od čínskej metropoly Peking.

 

Zranenia utrpelo podľa agentúry Sinchua dovedna takmer 500 ľudí, z ktorých asi 200 je v kritickom stave.

 

Viaceré dopravné komunikácie v meste zablokovali popadané stromy a stĺpy elektrického vedenia. Záchranné práce komplikujú silné dažde, pričom podľa aktuálnej predpovede počasia nie sú vylúčené ani ďalšie búrky, krupobitia, či dokonca tornáda.

 

Čínska vláda vyhlásila v súvislosti s tornádom stav núdze na národnej úrovni. Prezident Si Ťin-pching, ktorý je momentálne na návšteve v Uzbekistane, nariadil ústredným orgánom štátnej správy, aby provincii poskytli všetku potrebnú pomoc. Štátna televízia CCTV uviedla, že z Pekingu už boli na pomoc zaslané stany aj ďalšie núdzové zásoby.

 

CCTV priniesla zábery, na ktorých ľudia odnášajú zranených do nemocníc, autá a kamióny ležia prevrátené na cestách a zničené sú aj stožiare pouličného osvetlenia či elektrického vedenia. Vo viacerých častiach provincie hlásia úrady výpadky elektrického prúdu aj telefonického spojenia.

 

Ťiang-su je pobrežná provincia ležiaca na východe Číny severne od veľkomesta Šanghaj. Jen-čcheng je starobylé mesto, ktoré je domovom približne ôsmich miliónov ľudí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona