Topiace sa ľadovce sú oveľa väčšou hrozbou, ako sme si mysleli

NETKY.SK • 17 Apríl 2019, 11:45 • 2 min
Topiace sa ľadovce sú oveľa väčšou hrozbou, ako sme si mysleli

Vedci na valnom zhromaždení Európskej únie geovied vo Viedni prezentovali desivé zistenia, ku ktorým sa dopracovali počas svojho výskumu ľadovcov.

slovakia

left justify in out

Klimatické zmeny, kú ktorým v súčasnosti dochádza, sú neodškriepiteľným faktom a nemožno ich spochybňovať. Merania totiž hovoria jasne. Ľadovce sa topia päťkrát rýchlejšie ako v 60. rokoch minulého storočia. Či to už budeme pripisovať takzvanému globálnemu otepľovaniu spôsobenému množstvom skleníkových plynov v atmosfére, alebo to budeme vnímať ako súčasť prirodzeného zemského cyklu, kedy sa podnebie raz otepľuje, inokedy ochladzuje, je momentálne v podstate jedno. Hladina oceánov sa totiž zvyšuje čoraz rýchlejším tempom a ako sa zdá, to nie je najväčší problém.

 

Medzinárodný tím vedcov pod vedením Caroline Clasonovej odprezentoval na valnom zhromaždení vo Viedni výsledky svojich pozorovaní a tie poriadne vydesili laickú i odbornú verejnosť. Experti pozorovali topiace sa ľadovce vo viacerých lokalitách na celom svete, napríklad v Arktíde, Antarktíde, Álpách, Britskej Kolumbii, na Islande a Kaukaze. Zistili nepríjemnú skutočnosť. Ľad je plný rádioaktivity, ktorou doslova „zásobuje“ oceán.

 

img

 

Ako odborníci vysvetlili, v jednotlivých vrstvách zamrznutej vody sa nachádza desaťnásobne vyššia koncentrácia rádioaktivity než kdekoľvek inde. Takáto dávka môže predstavovať skutočné riziko najmä po tom, čo sa topením bude šíriť ďalej do oceánov.

 

Ako sa rádioaktívne látky do ľadu dostali? Ide o výsledok viacerých únikov rádioaktivity do atmosféry, napríklad pri výbuchu Černobyľu, havárie elektrárne vo Fukušime, ale aj rozsiahlych testovaní nukleárnych zbraní v 50. a 60. rokoch minulého storočia. Rádioaktivita sa dostávala do atmosféry, odkiaľ sa v zrážkach vracala späť na zem. V prípade ľadu je situácia o to horšia, že sa toto žiarenie „konzervovalo“ a tým pádom je jeho koncentrácia oveľa vyššia než inde.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies