Topenie sa ľadu nad sopkou Bárdarbunga naznačuje subglaciálnu erupciu

NETKY.SK • 28 August 2014, 09:34 • 2 min
Topenie sa ľadu nad sopkou Bárdarbunga naznačuje subglaciálnu erupciu

REYKJAVÍK- Otázky nad tým, čo sa odohráva v okolí islandskej sopky Bárdarbunga, stále pretrvávajú. Neistota vedcov sa zvýšila po tom, ako sa na ľadovci Vatnajökull, ktorý ju pokrýva, v stredu objavili pukliny, oznámil dnes islandský spravodajský portál Grapevine.

slovakia

left justify in out

Letecký prieskum zároveň potvrdil na povrchu ľadovca južne od Bárdarbungy niekoľko 10-15 metrov hlbokých a jeden kilometer širokých kotlov, ktoré tvoria rad v dĺžke štyri až šesť kilometrov. Podľa vedcov sa útvary odkryli následkom roztopenia sa ľadu po subglaciálnej erupcii - výbuchu pod povrchom ľadovca.
      

Približne týždeň trvajúce seizmické pohyby na sopke vyvolali obavy z možného výbuchu, ktorý by mohol spôsobiť problémy leteckej doprave. V roku 2010 totiž mrak popola z islandského vulkánu Eyjafjallajökull zapríčinil uzavretie vzdušného priestoru nad Európou na šesť dní, pripomenula agentúra Reuters.
      

Stupeň ohrozenia zostáva v súvislosti s objavením kotlov oranžový - druhý najvyšší. Seizmická aktivita v okolí vulkánu je po niekoľkých zemetraseniach s magnitúdou vyše päť stupňov, ktoré sa v tejto lokalite vyskytli v uplynulých dňoch, stále vysoká.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies