Top sezóna vo Vysokých Tatrách bola lepšia ako minulý rok

NETKY.SK • 18 Január 2011, 07:54 • 2 min
Top sezóna vo Vysokých Tatrách bola lepšia ako minulý rok

Top sezóna vo Vysokých Tatrách bola lepšia ako minulý rok

slovakia

left justify in out

img

Tzv. top sezónu, ktorá je v období vianočných a pravoslávnych sviatkov, hodnotia vo Vysokých Tatrách dobre. Lenka Maťašovská z Parku Snow Štrbské Pleso pre TASR uviedla, že v porovnaní s minulým rokom prišlo počas dvoch najsilnejších týždňov zhruba o päť až desať percent viac návštevníkov.
"Tohtoročná top sezóna bola lepšia ako minulý rok, zaznamenali sme vyšší počet návštevníkov, v priemere to bolo 1300 lyžiarov a snowboardistov za jeden deň, oproti minulému roku boli vyššie tržby aj vyššia návštevnosť," konkretizovala Maťašovská. Počas vianočného týždňa bola návštevnosť nižšia, spôsobilo to predovšetkým počasie. Počet návštevníkov začal narastať po 28. decembri. "Dá sa povedať, že až do 9. januára bola tá návštevnosť veľmi pekná," zhodnotila. Aj na Štrbskom Plese zaznamenali zvýšený počet po rusky hovoriacich turistov. "Rusov a ľudí z východného bloku bolo viac ako po minulé roky, čomu sme sa veľmi tešili," uviedla Maťašovská. Zvýšila sa aj návštevnosť zo strany slovenských lyžiarov, ktorí chodili prevažne na jednodňovú lyžovačku. "Počas vianočného obdobia prevládali hlavne trojdňové lístky, v období po novom roku bol veľký nárast šesťdňových lístkov, čiže dlhodobé pobyty," objasnila.
Najväčšou novinkou tejto zimnej sezóny je spoločný skipas v rámci Štrbského Plesa a Tatranskej Lomnice, ktorý využilo viacero návštevníkov. "Veľmi veľa ľudí to privítalo, počas pobytu navštívili viacero lyžiarskych stredísk, taktiež veľký záujem bol o Park Snow Card na šesť dní," povedala Maťašovská. V období od 3. do 9. januára sa predalo 523 skipasov, z toho 242 bolo šesťdňových.
S top sezónou boli spokojní aj hotelieri vo Vysokých Tatrách. "Podľa posledných informácií tie dva týždne boli lepšie ako minulého roku, je nárast, niektorí tvrdia, že až 30%-ný nárast hostí," konkretizoval prezident Zväzu hotelov a reštaurácií Jozef Bendžala. Pozitívom tejto sezóny je aj fakt, že charterové lety z po rusky hovoriacich krajín sú plánované až do Veľkej noci. "Minulého roku skončila letecká preprava v Poprade v polovici januára," porovnáva Bendžala.
Okrem turistov z východného bloku sa zvýšil aj počet slovenských návštevníkov. Podľa Bendžalu by počas tohto roku mohlo prísť viac turistov aj z okolitých štátov. "U Poliakov, Čechov to ešte stagnuje, tie informácie neprenikli ku nim, postupne v priebehu roka by to mohlo narastať, možno sa to prejaví počas jarných prázdnin," doplnil.  Dôvod zvýšenia návštevnosti Vysokých Tatier vidí predovšetkým v ústupe hospodárskej krízy, ktorá bola aj v cestovnom ruchu. "Ten trh sa vyrovnáva, ale určite je to aj v tom, že ľudia sú vyťažení, chodí tu klientela, ktorá celý rok tvrdo pracuje a v horách hľadá oddych," konštatoval Bendžala.
Aby sa záujem o Tatry naďalej zvyšoval, je podľa neho dôležité v budúcnosti ešte viac podporiť leteckú dopravu v regióne. Okrem toho je potrebné znížiť daňové zaťaženie na služby. "Vidíme, že Európska komisia niečo prináša, chce unifikovať, hovorí sa, aká bude DPH, aby sa to nejako zjednotilo. Drží nás to, že je to prechodné obdobie, že za niekoľko rokov by sa to malo vrátiť a postupne znižovať," povedal na margo zvýšenej DPH Bendžala. Podľa neho je dôležité znížiť daňové zaťaženie na služby, aby sa záujem o Slovensko zo strany turistov naďalej zvyšoval.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies