Top manažér Wirecard sa údajne skrýva v Rusku. Je podozrivý z podvodu za takmer 2 miliardy eur

NETKY.SK • 20 Júl 2020, 16:34 • 2 min
Top manažér Wirecard sa údajne skrýva v Rusku. Je podozrivý z podvodu za takmer 2 miliardy eur

Dusseldorf - Bývalý operačný riaditeľ nemeckého platobného systému Wirecard Jan Marsalek sa údajne skrýva v Rusku, zistili nemecké noviny Handelsblatt.

slovakia

left justify in out

Vzťahy s Ruskom

Zdroje Handelsblatt tvrdia, že Jan Marsalek žije v rodinnom dome neďaleko Moskvy pod dohľadom Generálneho spravodajského riaditeľstva Ruskej federácie (GRU).

 

Handelsblatt, odvolávajúc sa na svoje zdroje v diplomatických, obchodných a súdnych kruhoch, tvrdí, že Marsalek predtým stiahol veľké množstvo bitcoínov z Dubaja do Ruska.

 

Marsalek sa považuje za hlavnú postavu v prípade finančných podvodov v spoločnosti Wirecard. V júni sa zistilo, že dve tretiny jej tržieb v účtovníctve boli falošné a na účtoch spoločnosti chýba 1,9 miliardy eur.

 

img

 

Nemecké noviny Spiegel a vyšetrovací tím Bellingcat predtým dospeli k záveru, že Marsalek sa skrýva v Bielorusku alebo Rusku. Tvrdia tiež, že Marsalek interagoval s ruskými špeciálnymi službami a pravdepodobne pre nich pracoval.

 

Najmä Marsalek povedal svojim priateľom, že "s pomocou Ruska cestoval do sýrskej Palmyry". Tiež, aby získal autoritu medzi finančníkmi, ukazoval Marsalek svojim partnerom tajné dokumenty o vyšetrovaní otravy Skripaľa v Salisbury a látke novičok.

 

Kariéra Marsaleka

Jan Marsalek nastúpil do Wirecard, keď mal 20 rokov. Kolegovia tvrdia, že pracoval nepretržite a mal extravagantné správanie. Napríklad vždy nosil veľmi drahé hodinky a raz zaplatil za banket v mníchovskej reštaurácii viac ako 100 000 eur. V roku 2010 bol vymenovaný za operačného riaditeľa spoločnosti Wirecard.

 

img

 

Marsalek mal rád kryptomeny. Hľadal partnerov pre Wirecard na tých nečakaných miestach. Napríklad pravidelne cestoval do Čečenska, aby obedoval s určitým "miestnym politikom" a navštevoval aj Irak.

 

Počas občianskej vojny v Líbyi Marsalek osobne cestoval do krajiny, aby podpísal dohody s jednou z miestnych bánk, ktoré tiež používali Wirecard.

 

Keď audítori Wirecard v júni 2020 zistili finančnú dieru v účtovníctve spoločnosti približne 2 miliardy eur, šokovaní zamestnanci začali hľadať Marsaleka. Ale nikomu sa nepodarilo k nemu dostať alebo dovolať.

 

Kauza Wirecard

Spoločnosť v júni podala návrh na vyhlásenie konkurzu a požiadala súd o ochranu pred veriteľmi. Potom bol zatknutý šéf Wirecard Marcus Brown

 

Mníchovská prokuratúra začala vyšetrovať niekoľko osôb pre podozrenie z prania špinavých peňazí. To znamená, že prokuratúra rozšírila vyšetrovanie finančnej a technologickej spoločnosti o ďalšiu kauzu. Doteraz vyšetrovala firmu pre podozrenie z falšovania účtov a manipuláciu s trhom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies