Top kyberrizikami sú nákup cez internet, kyberšikana a krádež identity

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 11:42 • 2 min
Top kyberrizikami sú nákup cez internet, kyberšikana a krádež identity

BRATISLAVA - Top kybernetickými rizikami sú platby a nákupy cez internet, kyberšikana a odcudzenie identity. Vyplynulo to z prieskumu Uniqa poisťovne, o ktorom informoval dnes na tlačovej besede Róbert Koch z oddelenia poistenia majetku poisťovne, za účasti špecialistu digitálnej bezpečnosti spoločnosti Eset Petra Stančíka.

slovakia

left justify in out

"Až 62 % prípadov spotrebiteľských sporov, ktoré riešia poisťovne, sa týka nákupov cez internet a až 65 % ľudí sa pri použití platobnej karty na internete obáva, že sa stane obeťou podvodu," priblížil Koch.

 

Prieskum podľa neho tiež ukázal, že veľkou hrozbou je aj tzv. odcudzenie virtuálnej identity. "Ukázalo sa, že 45 % prípadov odcudzenia identity sa týka získavania pôžičky či hotovosti a až 90 % ľudí nevie, ako sa môžu v prípade takéhoto útoku brániť," doplnil.

 

Narastajúci fenomén sociálnych sietí a diskusných fór podľa Kocha zároveň spôsobil nárast tzv. kyberšikany. Môže ísť o zasielanie urážajúcich či útočných mailov a SMS, vytváranie dehonestujúcich stránok a blogov, zverejňovanie fotiek a videí s cieľom poškodiť inú osobu. "Prieskum poisťovne ukázal, že až 60 % ľudí sa bojí, aby o nich na internete nekolovali nepravdivé informácie," dodal Koch.

 

Podľa interných údajov spoločnosti Eset patria podľa Stančíka Slováci spolu s obyvateľmi nemecky hovoriacich krajín k opatrným používateľom internetu. "Snažia sa ich chrániť a aktívne sa o ich softvérovú bezpečnosť zaujímajú. Paradoxne tento prístup vedie často k falošnému pocitu úplného bezpečia, čo sa prejavuje napríklad v trochu laxnejšom postoji voči aktuálnym hrozbám, akým je napríklad sociálne inžinierstvo," doplnil Stančík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona