Top 10 hradov a zámkov v Európe

NETKY.SK • 19 August 2015, 09:30 • 2 min
Top 10 hradov a zámkov v Európe

BRATISLAVA - Hrady a zámky sú dominantnými pamiatkami vo všetkých krajinách Európy. Opevnenie hradov bolo stavané tak, aby štát chránil svoje územie a svoj národ pred nepriateľmi, najmä za posledné 2 tisícročia.

slovakia

left justify in out

Mnoho z týchto hradov bolo zničených a ich zakladatelia sa stratili rovnakým spôsobom do neznáma. Hrady boli zničené bitkami, pozemky vypálené, alebo jednoducho hrady časom schátrali. Existuje však ešte veľa hradov, ktoré sú vo veľmi dobrom stave a stoja za to, aby sme ich navštívili.

 

Prinášame vám informácie o 10-tich hradoch, ktoré stoja za to, aby ste ich videli. Nechajte sa inšpirovať!

 

Mont Saint-Michel, Francúzsko

Nachádza sa v blízkosti francúzskeho pobrežia v Normandii. Miesto je známe pre jeho účasť v spojeneckej invázii Európy v lete roku 1944 - Mont Saint-Michel. Hrad stojí nad mestečkom. Pôvodné opátstvo je obľúbeným miestom pútnikov. Hrad je viac menej v pôvodnom stave a je cieľom návštevy pútnikov. Pôvodný stav hradu  priťahuje návštevníkov, ktorých počet každým rokom rastie.

 

img

 

Hrad Brodick, Škótsko 

Jeden z najstarších hradov s opevnením. Hrad Brodick sa nachádza pri ostrove Arran, niekoľko kilometrov od západného pobrežia škótskej pevniny. V prameňoch sa uvádza, že bol postavený pôvodne v 4. storočí nášho letopočtu. Najskôr mal byť využívaný na odpudenie Vikongov, neskôr však bol určený ako hlavná pevnosť proti Angličanom vo vojne.

 

img

 

Hrad Bran, Rumunsko

Známy ako "Drakulov hrad".  Bran Castle sa nachádza v blízkosti stredovekého rumunského mesta Brasov. Hrad bol známy ako domov Vlada III, princa Wallachii, ktorý bol írskym románopiscom. V dôsledku tejto minulosti, hrad je neustále obľúbeným cieľom turistov z celého sveta. Hrad sa preslávil grófom Drakulom. Vďaka románu Drakula, aj keď v skutočnosti Drakula bol na hrade asi len dvakrát, hrad dostal názov Drakulov hrad. 

 

img

 

Hrad Coco, Španielsko 

Tento hrad postavil v 15. storočí arcibiskup zo Seville. Nachádza sa v blízkosti španielskeho mesta Coca  v provincii Segovia. Hrad Coca sa v Španielsku považuje za jeden z najkrajších hradov a za najlepší zo stredovekých hradov. Je názorným príkladom gotiky a mudéjarskeho štýlu. Prehliadka tohto hradu vás chytí za srdce a získa si vás.

 

img

 

Hrad Eltz, Nemecko

Jeden z hradov, ktorý je najviac zachovaný zo starovekých opevnení sveta. Hrad Eltz bol vo vlastníctve jednej rodiny viac ako 800 rokov. Nachádza sa medzi pohorím a hustým divokým lesom v západnom Nemecku. Hrad leží takmer v rovnakej vzdialenosti medzi mestami Koblenz a Trier. Má povesť jedného z najviac navštevovaného hradu. 

 

img

 

Hrad Malbork, Poľsko

Nachádza sa v  Poľsku. Hrad Malbork sa začal stavať v roku 1274 Rádom nemeckých rytierov vo vtedajšej pruskej ríše. Malbork je najväčší hrad svojho druhu na svete, pokiaľ ide o povrchovú plochu  a je tiež považovaný za najväčšiu tehlovú gotickú stavbu postavenú  v Európe. Hrad Malbork  leží asi hodinu cesty od Gdanska. Nesporne patrí medzi ohromujúce stavby. Ročne priťahuje veľké množstvo návštevníkov  a to najmä vďaka stále  zaujímavých výstav realizovaných na hrade a nezabudnuteľné prehliadky hradu so sprievodcom. Hrad je príkladom stredovekej pevnosti, za čo bol zapísaný  do zoznamu pamiatok UNESCO.

 

img

 

Zámok Neuschwanstein, Nemecko

Bavorský hrad je pevnosť, ktorá bola postavená v rokoch 1869-1892 s idylickou panorámou alpských vrchov pripomínajúca sídlo rozprávkových postáv. Hrad dal postaviť bavorský kráľ Ľudovít II. Inšpiroval aj staviteľov hradu Šípkovej Ruženky v zábavnom parku Disneyland. Hrad láka viac ako 1 milión návštevníkov ročne. Bol miestom deja mnohých filmov.

 

img

 

Edinburský hrad, Škótsko

Edinburský hrad je majestátna pevnosť vybudovaná na vrchole čadičovéj skaly nazvanej Castle Rock (Hradná skala). Pevnosť ťahajúca sa cez škótske hlavné mesto Edinburg sa považuje za najvýznamnejšiu časť udalostí za posledných 1000 rokov. Prešla radom rekonštrukcií. Je dominantou nielen Edinburgu, ale aj Škótska. Zohráva ústrednú úlohu v dejinách Škótska. Edinburský hrad bol kráľovskou rezidenciou až do roku 1603. Ako jedna z najdôležitejších pevností škotského kráľovstva bol hrad dejiskom rôznych historických udalostí, či už v období vojen o škótsku nezávislosť alebo obliehania hradu nepriateľskými vojskami. Hrad je považovaný za jeden z najpôsobivesjších hradov sveta. Svojou impozantnosťou a centrálnou polohou priťahuje niekoľko stotisíc turistov ročne. Hostitelia pripravujú očarujúce atrakcie.

 

img

 

Windsor Castle, Anglicko

Ako kráľovská rezidencia pre celistvosť svojej viac ako tisícročnej  existence zámok  Windsor sa podarilo zachovať v úplne bezchybnom stave, zatiaľ čo iné stavby rovnako dôležité boli ponechané na nemilosť drsným podmienkam prírody, času i ľudí. Windsor Castle bol postavený s maximálnou starostlivosťou. Hrad dal postaviť Viliam Dobyvateľ západne od Londýna. Je najväčším obývaným hradom na svete a tiež najdlhšie sústavne obývaným hradom už od doby Viliama I. Dobyvateľa.  Hrad Windsor, bol a je obľúbeným domovom britských monarchov.

 

img

 

Pražský hrad, Česká republika

Pražský hrad – národná pamiatka Českej republiky je najznámejšia a najcharakteristickejšia dominanta hlavného mesta Česka Prahy. Nachádza sa v mestskej štvrti Hradčany. Elegantný hrad z 9-teho storočia bol domovom a miestom výkonu práce českých kráľov, rímskych cisárov, československých a v súčasnosti českých prezidentov. Je považovaný nielen za symbol mesta, ale aj českej štátnosti a podľa Guinnessovej knihy rekordov za najväčší starobylý hrad na svete.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies