Tony Blair: „Usporiadanie sveta, tak ako ho poznáme, končí." Prečo si to myslí?

NETKY.SK • 18 Júl 2022, 10:25 • 2 min
Tony Blair: „Usporiadanie sveta, tak ako ho poznáme, končí." Prečo si to myslí?

LONDÝN - Bývalý anglický premiér Tony Blair vo svojom poslednom prejave uviedol, že svet sa nachádza v historickom zlomovom bode.

slovakia

left justify in out

Známy politik Tony Blair počas sobotného prejavu v Ditchley Parku, ktorý sa nachádza západne od Londýna, uviedol, že doba, ktorú žijeme, sa dá historicky prirovnať ku koncu druhej svetovej vojny alebo pádu Sovietskeho zväzu. Tentoraz však podľa jeho slov Západ zjavne nie je na vzostupe.

 

Prečítajte si aj: Ukrajinci nikdy neodpustia Kanade výnimku udelenú na žiadosť Nemecka, uviedol Zelenskyj

 

img

 

„Blížime sa ku koncu západnej politickej a ekonomickej dominancie, pričom svet bude prinajmenšom bipolárny a možno aj multipolárny. Najväčšia geopolitická zmena tohto storočia príde z Číny, nie z Ruska,“ uviedol Blair. Vojna na Ukrajine podľa jeho slov ukázala, že Západ sa nemôže spoliehať na Čínu v tom, že sa bude správať tak, ako by to západný svet považoval za racionálne.

 

 

„Postavenie Číny ako superveľmoci je prirodzené a opodstatnené. Nie je to Sovietsky zväz,“ povedal Blair. Západ by nemal dovoliť, aby ho Čína vojensky predbehla." povedal bývalý anglický premiér. 

 

Mohlo by vás zaujímať aj: Vyšehradská štvorka by si zaslúžila lepšie postavenie v Európskej únii

 

img

 

Spojené štáty a ich spojenci by mali byť podľa Blaira dostatočne pripravení, aby vedeli reagovať na akýkoľvek typ konfliktu vo všetkých oblastiach. „Mali by sme zvýšiť výdavky na obranu a zachovať si vojenskú prevahu,“ zdôraznil britský expremiér. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona