Tony Blair: Británia musí zostať súčasťou Európskej únie

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 13:59 • 2 min
Tony Blair: Británia musí zostať súčasťou Európskej únie

LONDÝN - Bývalý britský premiér a vodca Labouristickej strany Tony Blair vyzval dnes Britániu, aby zostala súčasťou Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Zároveň kritizoval súčasného predsedu vlády Davida Camerona za prísľub referenda o vystúpení Británie z EÚ, ktoré by podľa neho mohlo spôsobiť hospodársky chaos, napísala agentúra DPA.

 

"Som vrúcne presvedčený, že odchod z Európy by znamenal oslabenie pozície Británie vo svete," povedal Blair, ktorý stál na čele britskej vlády v rokoch 1997-2007. Odchod z EÚ by bol "proti hodnotám, ktoré z Británie ešte stále robia globálny národ", povedal Blair v prejave vo svojom bývalom volebnom obvode v meste Sedgefield v severovýchodnom Anglicku.

 

Usporiadanie referenda o členstve v EÚ by bolo "absolútne neprijateľným hazardom s budúcnosťou národa", vyhlásil pred svojimi bývalými voličmi Blair.

 

Premiér David Cameron Britom sľúbil, že zabezpečí prehodnotenie postavenia Británie v rámci EÚ a o jeho výsledkoch usporiada referendum, ktoré by sa malo konať najneskôr v roku 2017. Cameron sa tak snaží utíšiť nespokojnosť euroskeptického krídla svojej Konzervatívnej strany a zároveň neutralizovať rastúci vplyv protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), na ktorej čele stojí europoslanec Nigel Farage.

 

Svoje referendové plány však bude môcť Cameron uskutočniť len v prípade, že jeho strana zvíťazí v parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať už 7. mája.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona