Tonga vyhlásila v súvislosti s blížiacim sa cyklónom Gita mimoriadny stav

NETKY.SK • 12 Február 2018, 08:48 • 2 min
Tonga vyhlásila v súvislosti s blížiacim sa cyklónom Gita mimoriadny stav

NUKU'ALOFA - Oceánsky ostrovný štát Tonga vyhlásil v pondelok mimoriadny stav, očakávajúc priamy zásah silného cyklónu Gita, ktorý sa má podľa meteorológov vyvinúť do superbúrky piatej kategórie.

slovakia

left justify in out

Cyklón už napáchal škody na susednej Samoe a smerom na Tongu naberá na sile; dosahuje rýchlosť 275 kilometrov za hodinu. Úrady varovali obyvateľov, že môžu očakávať "veľmi ničivý vietor so silou hurikánu".

 

Vláda nariadila i zákaz vychádzania v centrálnej oblasti hlavného mesta Nuku'alofa. Cyklón má udrieť na hlavný tonžský ostrov Tongatapu, kde žije 75-tisíc obyvateľov a nachádza sa tam i metropola, v noci miestneho času.

 

Vláda tiež vyzvala obyvateľov, aby si zabezpečili zásoby jedla, pitnej vody a paliva. Tonžská meteorologická služba uviedla, že Gita bude jedným z najsilnejších tropických cyklónov, aké kedy zasiahli toto polynézske kráľovstvo.

 

Polícia požiadala verejnosť, aby sa zdržiavala mimo ciest aj pobrežia vzhľadom na očakávané silné vlnobitie a povodne. Evakuačné centrá boli zriadené na hlavnom ostrove Tongatapu, ako aj na ostrovoch Ha'apai a 'Eua.

 

Rozhlasová stanica Radio New Zealand oznámila, že tonžská vláda odporučila svojim obyvateľom, aby sa v prípade núdze schovali do kostolov, najmä do mormónskych, ktoré sú dobre postavené.

 

Na príchod cyklónu Gita v nasledujúcich dňoch sa pripravujú aj ďalšie ostrovné krajiny vrátane Fidži, Vanuatu či Novej Kaledónie. Cyklóny sú tu v tomto ročnom období časté. Ničivé sú najmä v prípade dosiahnutia pevniny.

 

V roku 2014 zasiahol Tongu cyklón Ian piatej kategórie, ktorý zanechal tisíce ľudí bez strechy nad hlavou. Posledným cyklónom v tomto regióne bol Winston, ktorý v roku 2016 zasiahol Fidži a pripravil tam o život 44 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona