Tomovi Pettymu priznali spoluautorstvo piesne Sama Smitha

NETKY.SK • 27 Január 2015, 15:22 • 2 min
Tomovi Pettymu priznali spoluautorstvo piesne Sama Smitha

LOS ANGELES - Americkému hudobníkovi Tomovi Pettymu priznali spoluautorstvo hitu Stay With Me anglického speváka Sama Smitha. Niektoré pasáže piesne 22-ročného rodáka z Londýna z jeho debutového albumu In The Lonely Hour (2014) sa totiž podobajú na časti skladby I Won't Back Down, ktorú Petty napísal s Jeffom Lynneom ako prvý singel zo svojej debutovej sólovej nahrávky Full Moon Fever (1989).

slovakia

left justify in out

"Vydavatelia skladby I Won't Back Down nedávno kontaktovali vydavateľov piesne Stay With Me, ktorú napísali Sam Smith, James Napier a William Phillips, ohľadne podobností v refrénoch týchto dvoch kompozícií. Autori piesne Stay with Me predtým skladbu tandemu Petty/Lynne z roku 1989 nepoznali, a preto si ju vypočuli a priznali podobnosť. Ide však o úplnú náhodu. Všetci zainteresovaní sa ihneď priateľsky dohodli a Tom Petty a Jeff Lynne sú uvedení ako spoluautori Stay with Me a spolu s nimi aj Sam Smith, James Napier a William Phillips," uviedli zástupcovia Sama Smitha pre americký dvojtýždenník Rolling Stone. Zatiaľ však neprezradili, či budú Petty a Lynne dostávať aj finančné odmeny za spoluautorstvo. 

 

Stay With Me (Darkchild Version) sa v súčasnosti uchádza v troch kategóriách o prestížnu cenu Grammy, no podľa vyjadrenia zástupcu americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied Billa Freimutha pre americký denník The Wall Street Journal si Petty a Lynne v prípade, že skladba uspeje, na konto nepripíšu trofej, "keďže sa nepodieľali na tejto verzii žiadnym novým pričinením a dostanú skôr certifikáty vyjadrujúce poctu za zásluhy na tejto piesni". 

 

 

 

Thomas Earl "Tom" Petty sa preslávil ako spevák a gitarista formácie Tom Petty and the Heartbreakers, ktorá sa pohybuje na scéne od roku 1976. Skupina vydala zatiaľ trinásť štúdioviek, pričom v americkom rebríčku Billboard 200 sa doteraz najviac darilo ostatnej nahrávke Hypnotic Eye (2014), ktorá sa dostala na prvé miesto. Podľa odhadov predali viac ako 80 miliónov kópií albumov. Medzi ich najznámejšie skladby patria napríklad Breakdown, American Girl, I Need To Know, Don't Do Me Like That, Refugee, The Waiting, Don't Come Around Here No More, Learning To Fly, Into The Great Wide Open či Mary Jane's Last Dance. Petty má na konte okrem spomínaného albumu Full Moon Fever, z ktorého pochádzajú aj hity Runnin' Down a Dream a Free Fallin', tiež sólové nahrávky Wildflowers (1994) a Highway Companion (2006). Formáciu Tom Petty and the Heartbreakers uviedli v roku 2002 do Rock'n'rollovej siene slávy. 

 

Samuel Frederick "Sam" Smith je známy napríklad aj vďaka spolupráci na piesni Latch dua Disclosure. Podieľal sa tiež na singli La La La, ktorý v roku 2013 vydal producent Naughty Boy. V októbri 2013 mu vyšlo EP Nirvana a vlani spomínaný debutový album In The Lonely Hour, ktorý obsahuje aj úspešné single Money On My Mind či I'm Not The Only One. Nahrávka sa dostala na vrchol britského albumového rebríčka. Smith zvíťazil v ankete BBC Sound of 2014, ktorá predurčuje najväčšie hudobné hviezdy roka. V rámci BRIT Awards mu tiež minulý rok udelili Critics' Choice Award. Získal aj štyri MOBO Awards. V aktuálnom ročníku ho nominovali celkovo na šesť cien Grammy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies