Tomko dnes popolom posypal hlavu Svätého Otca Františka

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 18:17 • 2 min
Tomko dnes popolom posypal hlavu Svätého Otca Františka

BRATISLAVA - Pre kresťanov sa dnes začína pôst, ktorý je prípravným obdobím pred Veľkou nocou a trvá 40 dní.

slovakia

left justify in out

Slovenský emeritný kardinál Jozef Tomko dnes popolom posypal hlavu Svätého Otca Františka vo svojej titulárnej Bazilike svätej Sabíny. Následne popol pápež nasypal na hlavu kardinála Tomka. Pápež Fantišek v dnešnú Popolcovú stredu podľa dávnej rímskej tradície predsedal kajúcej pobožnosti vo forme tzv. rímskych štácií. Slávnosť sa začala modlitbou v Bazilike svätého Anzelma v Ríme na Aventínskom pahorku.

 

Po výzve diakona - „Poďme v pokoji” nasledovala procesia do Baziliky sv. Sabíny, ktorá je titulárnym chrámom kardinála Jozefa Tomka. Tu Svätý Otec spolu s prítomnými kardinálmi, biskupmi, rehoľníkmi a veriacimi slávil svätú omšu, v rámci ktorej po homílii pápeža nasledoval obrad požehnania a udelenia popola. 

 

Pre kresťanov sa dnes začína pôst, ktorý je prípravným obdobím pred Veľkou nocou a trvá 40 dní. Kresťania si v tomto období pripomínajú utrpenie Ježiša, ktoré smeruje k jeho smrti na kríži, preto sa v tomto čase nekonajú sobáše ani zábavy. Už kresťania v 2. storočí sa na veľkonočnú slávnosť pripravovali dvojdňovým smútočným pôstom, neskôr sa rozšíril na celý Veľký týždeň. Obdobie 40 dní možno spájať s viacerými udalosťami: 40 dní sa postil Ježiš po svojom krste v rieke Jordán, 40 rokov trvala cesta Izraelitov na púšti, 40 dní trval Mojžišov pôst na hore Sinaj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies