Tomi Kid pripravuje šampióna z chatrče aj na život mimo ringu

NETKY.SK • 23 Jún 2015, 12:41 • 2 min
Tomi Kid pripravuje šampióna z chatrče aj na život mimo ringu

BAKU - Slovenský boxer Viliam Tankó prežíva úspešné obdobie života a momentálne je na vrchole.

slovakia

left justify in out

Mladý 20-ročný boxer má na I. európskych hrách v azerbajdžanskom Baku istotu minimálne bronzovej medaily v kategórii do 52 kg. Borca, ktorý vyrastal v ťažkých podmienkach v schátranom dome pri smetisku, prišiel na víťazné štvrťfinále proti Arménovi Narekovi Abgarijanovi do Baku podporiť aj jeho objaviteľ, osobný tréner a druhý otec Tomáš "Kid" Kovács. Pôvodne zvažoval rovnako ako pred rokom na majstrovstvá Európskej únie do Sofie cestu autom, napokon vzhľadom na vzdialenosť pricestoval do Azerbajdžanu letecky. Naplnil tak sľub, ktorý dal svojmu zverencovi pred začiatkom EH, že v prípade zápasu o medailu za ním príde.


"Pre mňa v hľadisku je to ťažšie ako v ringu. Viliho zápasy v ringu prežívam ako svoj. Je akoby moje dieťa, vychovávam ho. Urobili sme spolu veľké veci. Počas štvrťfinále bola moja tepová frekvencia veľmi vysoká. Neviem zasiahnuť do deja, som od neho ďaleko," skonštatoval 38-ročný Tomi Kovács. 
Tankó má podporu celého boxerského klubu z Galanty. Jeho kolegovia stoja za ním. Dvadsaťročný pästiar je odhodlaný a ide za svojím cieľom. V Baku uspel napriek zdravotným problémom, keďže ho trápilo zranenie ruky. V Kryštálovej hale mal Tankó takmer domáce prostredie. Azerbajdžanskí fanúšikovia odmietli podporiť jeho arménskeho súpera. "Precestovali sme veľa turnajov v zahraničí, takéto dobré prostredie sme ešte nikde nemali," priznal Kovács.

 
Tankó je najúspešnejším zverencom držiteľa majstrovských opaskov v profesionálnom ringu. Prezývajú ho aj šampión z chatrče. Aj vďaka svojmu trénerovi sa dostal medzi svetovú špičku v kategórii do 52 kg. Kovács pomohol jemu i jeho rodine s bývaním, v súčasnosti už rodina nemá finančné problémy ako v minulosti. Tankó nedávno zmaturoval na Obchodnej akadémii v Dunajskej Strede a myslí na prácu v policajnom zbore a popri nej aj na štúdium na policajnej vysokej škole. "Naša práca sa nekončí v telocvični. Je to skvelý človek, život sa nekončí súbojmi v ringu. Chcem ho pripraviť na život. Mimo ringu vyhral s rodinou za posledné roky už veľakrát. Robí všetko, aby pomáhal mame," poznamenal "Kid" Kovács, ktorý svojho zverenca označuje za cieľavedomého, disciplinovaného a dobrého chlapca so skvelým srdcom. 


Špeciálnu odmenu za prípadné zlato svojho zverenca na EH nevypísal, tou je každé víťazstvo v ringu a zdvihnuté ruky po zápase. Cieľom oboch je predovšetkým postup na olympijské hry. Tankó má už doma následovníka, jeho mladší brat Alex má štrnásť rokov a v ringu už dosiahol viacero úspechov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies