Tomi Kid odcestoval do San Antonia na životný zápas o tituly WBA a IBA

NETKY.SK • 9 December 2013, 07:54 • 2 min
Tomi Kid odcestoval do San Antonia na životný zápas o tituly WBA a IBA

BRATISLAVA - Po leteckej trase Budapešť - Londýn - Dallas - San Antonio odcestoval v pondelok do USA slovenský profesionálny boxer Tomi Kid Kovács.

slovakia

left justify in out

Pästiara z Galanty čaká v sobotu 14. decembra v San Antoniu životný zápas o titul majstra sveta prestížnej organizácii World Boxing Association (WBA) a International Boxing Association (IBA). Súperom v súboji v poloťažkej hmotnostnej kategórii na dvanásť kôl mu bude favorizovaný Beibut Šumenov z Kazachstanu. 

V roku 2009 po víťazstve nad Keňanom Samsonom Onyangom sa stal Tomi Kid v rodnej Galante majstrom sveta organizácie World Boxing  Foundation (WBF). Tohto titulu sa neskôr vzdal, aby mohol prestúpiť do jednej z piatich najuznávanejších organizácií World Boxing Council  (WBC). Vo februári 2011 získal v zápase s Hamzom Wanderom titul majstra Európy v boxe v poloťažkej váhe WBO. Posledných sto dní sa však poctivo pripravoval na svoj vrchol doterajšej kariéry. 

"Od prvého dňa, čo sme potvrdili zápas som sa začal pripravovať. Ubehlo to nesmierne rýchlo a naozaj som nezažil jeden deň, kedy by som intenzívne nepomyslel na zápas. Bol som a som tam každú minútu, každý deň som venoval príprave. Cítim, že je to moja šanca, ktorú si za žiadnych okolností nechcem nechať ujsť pomedzi prsty. Úplne som zmenil režim dní. Na tréningoch som pritvrdil a trénoval nové taktiky," prezradil slovenský pästiar, ktorý trénoval aj v slovenských veľhorách. "Od začiatku som stavil na zmenu prostredia a na niekoľko týždňov sme vycestovali s tímom trénovať do Vysokých Tatier. Horské prostredie poslúžilo nielen na regeneráciu, ale v úvodnej fáze na posilnenie kondície. Behy a doplnkové silové tréningy som doplnil mentálnym tréningom. Potreboval som vyformovať psychiku a prečistiť hlavu od všetkých negatívnych myšlienok. Viem, že pred aj počas zápasu nastane veľa vypätých situácií. Bude to bezpochyby nesmierne ťažký zápas a ja chcem byť pripravený na všetko."

V druhej polovici prípravy Tomi vycestoval do Žiliny, kde sa mu prechodným útočiskom stali vojenské kasárne a miestny klub Diamond Gym. Tam už prišli na rad tvrdé sparingy.  "Všetky tie aktivity počas uplynulých mesiacov mi skutočne veľa dali. Keď sa pozriem spätne, nechce sa mi veriť, že už prichádzam do  finále. Posledný týždeň už len vylaďujem formu a doslova sa hrám. Nechcem sa pretrénovať, chcem byť len v pohode. S pomocou môjho tímu sme celý čas pracovali na vzájomnej harmónií. Je skvelé, že som našiel podporu u ľudí, ktorí okolo mňa stáli ale aj u tých, ktorí sú so mnou v mysli. Sú nimi moji fanúšikovia, ktorí mi takmer denne píšu na sociálnej sieti povzbudzujúce príspevky. To mi dalo obrovskú energiu a chuť do boja. Aj touto cestou sa im chcem preto poďakovať za podporu. Už som sa tak vyjadril pár dní dozadu, no musím to zopakovať, že do San Antónia nejdem sám, ide tam so mnou celé Slovensko v podobe mojich fanúšikov. Podporu je cítiť aj na diaľku a hoci bude hľadisko možno reálne naklonené môjmu súperovi, ja budem silný pri pomyslení na tých mojich," dodal Tomi Kid, ktorý z doterajších 23 zápasov v profiringu všetky vyhral a z toho 14-krát spôsobom K.O..

K pripravenosti Tomiho Kida na veľký zápas sa vyjadril aj mentálny tréner Miroslav Mackulín, ktorého si slovenský pästiar zvolil za člena realizačného tímu. "Tomáš je veľmi silná osobnosť nielen po stránke fyzickej, ale hlavne mentálnej. Je to veľmi ctižiadostivý typ športovca, ktorý ide za svojím cieľom a veľmi jasne si zadefinuje priority. Krok za krokom sa približuje k naplneniu svojho cieľa, čoho dôkazom je aj tento zápas o majstra sveta," skonštatoval Mackukín. 

Zápas Tomiho Kida so Šumenovom (13-1-0, 8 x K.O.) bude jedným zo štyroch hlavných opaskových súbojov galavečera "Danger Zone" v hale  Almodome. Okrem nich si skrížia rukavice Američan Adrien Broner a Argentínčan Marcos Rene Maidana, Američan Keith Thurman a Mexičan Jesus Soto Karass a Mexičan Leo Santa Cruz s Cesarom Sedaom z Portorika.  

Profil TOMIHO KIDA KOVÁCSA
Narodený: 20. júna 1977 v Galante
Najväčšie úspechy: majster sveta organizácie WBF v roku 2009, majster Európy WBC v roku 2011
Bilancia: 23 zápasov, 23 výhier a 14 x K.O.
Zaujímavosti: zakladateľ a tréner K.O. Box Clubu Galanta

Hlavné zápasy galavečera Danger Zone v San Anotniu:
Adrien Broner (USA) - Marcos Rene Maidana (Arg.)
Keith Thurman (USA) - Jesus Soto Karass (Mex.)
Leo Santa Cruz (Mex.) - Cesar Seda (Portor.)
Beibut Šumenov (Kaz.) - TOMI KID KOVÁCS (SR)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona