Tomi Kid chce byť v San Antoniu pripravený na všetko

NETKY.SK • 4 December 2013, 14:15 • 2 min
Tomi Kid chce byť v San Antoniu pripravený na všetko

BRATISLAVA - Najúspešnejší slovenský profesionálny boxer Tomáš "Kid" Kovács nastúpi už o desať dní v americkom San Antoniu proti Kazachovi Beibutovi Šumenovovi a bude bojovať o titul svetového šampióna v poloťažkej váhe prestížnych organizácií WBA (World Boxing Association) a IBA (International Boxing Association).

slovakia

left justify in out

Tridsaťšesťročný rodák z Galanty odlieta v pondelok 9. decembra so svojím tímom do texaského dejiska súboja, ktorý sa uskutoční 14. 12. v hale Alamodome. V rámci galavečera Danger Zone sa uskutočnia štyri duely, všetky sú vypísané na 12 kôl. "O blížiace sa podujatie je veľký záujem. Zápasy odvysiela v priamom prenose americká televízna stanica Showtime," informovala v utorok prostredníctvom tlačovej správy marketingová manažérka "Tomi Kid team-u" Petra Bohuslavská.

V profiringu dosiaľ nezdolaný Kovács (bilancia 23 víťazstiev, z toho 14 pred časovým limitom, pozn.) sa na súboj so Šumenovom pripravuje už viac ako tri mesiace. "Od prvého dňa, čo sme potvrdili zápas, som po všetkých stránkach zaberal naplno. Ubehlo to nesmierne rýchlo a naozaj som nezažil jeden deň, keď by som intenzívne nepomyslel na duel. Bol som a som tam každú minútu, každý deň som venoval príprave. Cítim, že je to moja šanca, ktorú si za žiadnych okolností nechcem nechať ujsť pomedzi prsty," skonštatoval Tomáš Kovács a pokračoval v hodnotení prípravy: "Zmenil som úplne režim dní. Na tréningoch som pritvrdil a trénoval nové taktiky. Od začiatku som stavil na zmenu prostredia a na niekoľko týždňov sme vycestovali s tímom trénovať do Vysokých Tatier. Horské prostredie poslúžilo nielen na regeneráciu, ale v úvodnej fáze na posilnenie kondície. Behy a doplnkové silové tréningy som doplnil mentálnym tréningom. Potreboval som vyformovať psychiku a prečistiť si hlavu od všetkých negatívnych myšlienok. Viem, že pred aj počas duelu nastane veľa vypätých situácií. Bude to bezpochyby nesmierne ťažký zápas a ja chcem byť pripravený na všetko." 

V druhej fáze prípravného obdobia "Tomi" vycestoval do Žiliny, kde sa mu prechodným útočiskom stali vojenské kasárne a miestny klub Diamond Gym. Tu už prišli na rad tvrdé sparingy. "Všetky aktivity počas uplynulých mesiacov mi dali skutočne veľa. Keď sa pozriem späť, nechce sa mi veriť, že už prichádzam do finále. Tento posledný týždeň už len vyľadujem formu a doslova sa hrám. Nechcem sa pretrénovať, chcem byť len v pohode. S pomocou môjho tímu sme celý čas pracovali na vzájomnej harmónií," poznamenal ďalej "Kid" a doplnil: "Skvelé je, že som našiel podporu u ľudí, ktorí okolo mňa stáli ale aj u tých, ktorí sú so mnou v myšlienkach. Moji priaznivci mi takmer denne píšu na sociálnej sieti povzbudzujúce príspevky. To mi dáva obrovskú energiu a chuť do boja, chcem sa im poďakovať za podporu. Do San Antonia nejdem sám, ide tam so mnou celé Slovensko v podobe mojich fanúšikov. Podporu je cítiť aj na diaľku a hoci bude hľadisko možno reálne naklonené môjmu súperovi, ja budem silný pri pomyslení na tých mojich." 

Profesionálny majster sveta v poloťažkej váhe v organizácii WBF (v decembri 2009 v Galante zdolal Keňana Samsona Onyanga) a európsky šampión v poloťažkej hmotnostnej kategórii v prestížnejšej verzii WBO (vo februári 2011 zvíťazil nad Hamzom Wanderom z Ugandy) Tomáš Kovács sa v ringu naposledy predstavil 21. júna v Galante, keď si na body poradil so svojím 24-ročným súperom Saidom Mbelwom z Tanzánie. O pár dní však čaká na "Kida" oveľa ťažšie sústo. Slovenský pästiar aj preto angažoval za člena tímu aj mentálneho trénera Miroslava Mackulína, ktorý uviedol: "Tomáš je veľmi silná osobnosť nielen po fyzickej, ale najmä mentálnej stránke. Ide o veľmi ctižiadostivý typ športovca, ktorý ide za svojím cieľom a veľmi jasne si zadefinuje priority. Krok za krokom sa približuje k naplneniu svojho cieľa, čoho dôkazom je aj tento zápas o majstra sveta. Ak by všetci športovci na Slovensku trénovali s takou vervou a zanietením ako ´Tomi´, tak by sme mali najviac majstrov sveta či Európy na jeden meter štvorcový. Na druhej strane sa za jeho skalopevnou telesnou schránkou skrýva inteligentná, jemná a citlivá duša, ktorá prahne po porozumení, láske a dobrých medziľudských vzťahoch." 

Súper Tomáša Kovácsa, šampión WBA a IBA Šumenov absolvoval v profiringu dosiaľ 14 súbojov s bilanciou 13 víťazstiev (z toho 8 k.o.) - 1 prehra. Kazašský pästiar, momentálne žijúci v Las Vegas, je od januára 2010 šampiónom WBA, odkedy si majstrovský opasok udržal v ďalších troch dueloch. Naposledy stál v "súťažnom" ringu v júni 2012. 

Po dueli sa slovenský boxer v San Antoniu nezdrží, odlet na Slovensko je plánovaný na nedeľu 15. decembra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies