Tomáš: Máme historickú šancu zrušiť Mečiarove amnestie, iná možno nebude

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 13:59 • 2 min
Tomáš: Máme historickú šancu zrušiť Mečiarove amnestie, iná možno nebude

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR majú historickú šancu na zrušenie Mečiarových amnestií. Mali by ju využiť, ďalšia už nemusí prísť. Povedal to dnes poslanec Smeru-SD Erik Tomáš, ktorý sa otvorene hlási k ich zrušeniu.

slovakia

left justify in out

"Mali by sme sa všetci spojiť a využiť túto historickú šancu a zahlasovať za zrušenie Mečiarových amnestií. Lebo ďalšia už nemusí prísť," povedal pri odchode z dnešnej konferencie, na ktorej poslanci diskutujú s odborníkmi o tejto téme. Tomáš cíti veľkú šancu na dohodu medzi koalíciou a opozíciou. "A to je pre mňa kľúčové," poznamenal.

 

Verí, že pripomienky, ktorými opozícia podmieňuje svoju podporu koaličnému riešeniu zrušenia Mečiarových amnestií, nebudú prekážkou, aby poslanci hlasovali za zrušenie týchto amnestií.

Tomáš sa ako jediný koaličný poslanec zúčastnil na začiatku premietania filmu Únos v kinosále parlamentu. Pozrieť si ho však nestihol pre pracovné povinnosti. "Nemusím ho vidieť, presne viem, čo sa v tom čase dialo," povedal. Na konferenciu prišiel aj preto, aby dal signál, že táto téma by nemala byť predmetom politikárčenia.

 

Na konferenciu prišli najmä opoziční poslanci. Ján Budaj z OĽaNO-NOVA by privítal vyššiu účasť, ale chápe pracovnú zaneprázdnenosť. V čase, kedy sa začalo podujatie, ešte rokovalo plénum a zasadali parlamentné výbory.

 

Akciu otvorila podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), ktorá nad ňou prevzala záštitu spolu s Budajom a poslancom Mosta-Híd Petrom Kresákom. Ďuriš Nicholsonová hovorí podobne ako Tomáš v prípade zrušenia Mečiarových amnestií o historickej šanci.

 

"Tento parlament aj v tomto zložení sa môže zapísať do dejín ako slušný a odvážny tým, že nakoniec zruší hanebné Mečiarove amnestie, ktoré kryli únoscov a vrahov a ktorým sa parlament mlčky prizeral 17 rokov," povedala.

 

Pripomenula, že na stole sú dve riešenia, opozičné a koaličné. Opozícia sa netají istou nedôverou voči koaličnému. "Niektorí z nás nie sme nadšení koaličným návrhom. Možno im krivdíme. Ale aj preto je dôležitá dnešná diskusia," uviedla.

 

Debata s odborníkmi by mala priniesť odpovede na otázky ohľadom oboch riešení. Právnik Peter Kubina dokáže rešpektovať, že k cieľu sa dá dopracovať viacerými spôsobmi. Týmto cieľom je podľa neho zrušiť Mečiarove amnestie a "umožniť spravodlivosti, aby sa nadýchla".

 

Obe alternatívy sú podľa neho realizovateľné, hoci opozičné považuje za jednoduchšie a predvídateľnejšie. Dodal však zároveň, že pokiaľ nám ide o vec, mali by sme sa pokúsiť dať šancu riešeniu, ktoré ma väčšiu šancu na úspech. "A v rámci možností sa pokúsiť ho vylepšiť," uzavrel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona