Tomáš Kohút v TOP 10 najlepších motokrosových jazdcov sveta

NETKY.SK • 21 August 2013, 16:28 • 2 min
Tomáš Kohút v TOP 10 najlepších motokrosových jazdcov sveta

JINÍN - Cez víkend 10-11.8.2013 sa na trati v českom Jiníne uskutočnili Majstrovstvá sveta juniorov v motokrose pod názvom Monster Energy FIM Junior Motocross World Championship 2013. Na tomto vrcholnom svetovom podujatí Slovenskú republiku reprezentovalo dovedna 11 jazdcov. Najúspešnejším Slovákom bol Tomáš Kohút z tímu MX Slovakia, ktorý si vybojoval deviate miesto.

slovakia

left justify in out

Na výborne pripravenej trati sa stretlo v troch triedach (MX65, MX85, MX125) rekordných 227 jazdcov zo 41 krajín sveta. Štartová listina bola nabitá juniorskou elitou nielen zo starého kontinentu a nechýbali ani jazdci z USA, Kanady, Austrálie či Japonska.

Od prvých sobotňajších kvalifikačných jázd sa zvádzali neúprosné súboje o každú stotinu sekundy, nakoľko do hlavných pretekov v každej kubatúre postupovalo len 40 jazdcov s najlepšími kvalifikačnými časmi. Tomášovi Kohútovi sa podarilo kvalifikovať z vynikajúceho 10. miesta v jeho skupine (MX85), čím si zabezpečil sľubnú pozíciu na štartovacej rampe. Richardovi Šikyňovi a aj Michalovi Novockému (MX125) sa to podarilo až z „Last Chance“, nakoľko ich počas kvalifikácie neobišli technické problémy. Priamo sa kvalifikovali aj Pavol Repčák a Šimon Jošt (MX85), Denis Poláš (MX125) a z „Last Chance“ sa do MX65 prebojoval aj Marek Harcsa.

Tomášovi Kohútovi (MX85) sa darilo aj v nedeľu v hlavných pretekoch, keď mu po 12. mieste v prvej jazde a 9. mieste v druhej jazde patrí celkovo vynikajúca 9. priečka. Michal Novocký si nakoniec vyjazdil celkové 18. miesto (31. a 13.) a Richard Šikyňa 22. miesto (23. a 18.). Všetci jazdci z tímu MX Slovakia „bodovali“  a stali sa tak najúspešnejšími jazdcami z celej výpravy Slovákov na týchto majstrovstvách sveta.

Peter Kolek (manažér tímu MX Slovakia): „Prípravu na majstrovstvá sveta sme nepodcenili, čo sa nakoniec prejavilo aj na výsledkoch našich jazdcov. Sobotňajšie kvalifikácie začali výborne, Tomáš Kohút sa pustil bez rešpektu do svojich súperov a 10. postupový čas v jeho skupine bol viac než povzbudzujúci. Trochu sa nám zdramatizovala situácia v triede 125, keď  Novocký a Šikyňa  bojovali nielen so svojimi súpermi, ale aj s technickými problémami svojich motocyklov a nepodarilo sa im urobiť dostatočne rýchlo kolo na priamy postup. V krátkej pauze pred „Last Chance“ sa však podarilo aj za pomoci českých priateľov vyladiť motocykle na 100% a chalani nenechali nikoho na pochybách, že patria do hlavných pretekov. Za výraznej diváckej podpory nielen Slovákov, ale aj Čechov predviedli obaja nádhernú jazdu a nakoniec postúpili z 2. a 3. miesta. V nedeľu Tomáš Kohút potvrdil svoje stúpajúce jazdecké kvality a tak po 12. a 9. mieste získal 21 bodov a celkovo mu patrí fantastické 9. miesto. Dostal sa tak do elitnej desiatky najlepších jazdcov sveta v kubatúre 85 cm3 a stal sa aj najúspešnejším slovenským jazdcom na týchto majstrovstvách sveta. Michalovi Novockému úplne nevyšla prvá jazda, keď skončil 31., ale chuť si dokonale napravil 13. miestom v jazde druhej. Získal 8 bodov, čo mu vynieslo celkové 18. miesto. Rišo Šikyňa podal veľmi zodpovedný a vyrovnaný výkon a po 23. a 18. mieste skončil  celkovo 22., so 4 bodmi. Jazdcov chcem pochváliť hlavne za ich prístup a ďakujem im za vynikajúce výsledky. Chcem sa tiež poďakovať všetkým slovenským a českým priaznivcom motokrosu, ktorí pre celú slovenskú výpravu vytvorili perfektné podmienky a atmosféru. Myslím si, že nehovorím len za seba keď poviem, že sme sa tam cítili ako doma“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies