Tomáš Klus zložil skladbu na podporu Ukrajiny

NETKY.SK • 4 Marec 2022, 06:00 • 2 min
Tomáš Klus zložil skladbu na podporu Ukrajiny

Udalosti posledných dní hlboko zasiahli ľudí po celom svete. Český pesničkár Tomáš Klus odpremiéroval skladbu Ukrajino, ktorá vznikla práve ako dôsledok silných emócií vyvolaných situáciou v tejto krajine.

slovakia

left justify in out

„Napísal som pieseň pre Ukrajinu, pretože na jednej strane cítim obrovský hnev a na druhej obrovský strach. To sú dve veľmi protichodné emócie. Z nich vždy vzíde nejaká inšpirácia a potreba vyjadriť sa k danej situácii,“ povedal Tomáš Klus.

 

K dianiu na politickej scéne sa vyjadruje dlhodobo, často diskutuje na sociálnych sieťach a za svoje názory je ochotný aj „uvaliť sankcie“. V minulom roku mu dokonca vyšiel album Čaučesku.

 

„Celé sa to začalo nevinne, proste som písal reflexiu doby a sveta, čo vidím, čo počujem, a zrazu som mal skladby na celý album,“ vyjadril sa v čase vydania albumu spevák.

 

img

 

Vojenský útok na Ukrajinu a reakcia obyvateľov nenechala Tomáša Klusa chladným.

 

„Chcel som predovšetkým vzdať hold a pokloniť sa ukrajinskému národu a ich statočnému prezidentovi. Ich motivácia nepodľahnúť neľudskosti je veľmi inšpirujúca a motivujúca nielen pre nás, ale pre celú Európu i celý svet. Pieseň som napísal v čase, kedy som mal nastupovať do štúdia Českého rozhlasu k Alešovi Cibulkovi v relácii Tobogán. Ten ma vyzval, aby som tu pieseň zahral, čo je pre mňa nebývalou cťou. Český rozhlas je pre mňa médiom, ktoré si nesmierne vážim. Vďaka takýmto médiám nepodliehame dezinformačnej paľbe tak, ako sa to deje Rusku, kde ľudia nevedia, kde je vpravo a kde je vľavo. Je pre mňa veľkou cťou, že skladba po prvýkrát mohla zaznieť práve tu,“ povedal spevák, ktorého dlhé roky sprevádza priateľ a spolupracovník Jiří Kučerovský.

 

 

 

Skladbu Ukrajino v štúdiovej verzii doplnili aj slová priamo v ukrajinčine. Zverejnená je vo verzii lyric videa, pričom text celej skladby je uvedený takisto v ukrajinčine.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ Tomi Kid Kováč pomáha ukrajinským utečencom. V priebehu 7 dní bol na hranici dvakrát a zatiaľ doviezol 18 ton pomoci!

 

Tomáš Klus sa po pauze spôsobenej pandémiou vráti aj na slovenské koncertné pódiá. Jedným z prvých vystúpení bude 3. júna 2022 koncert v Pezinku, pôvodne naplánovaný na rok 2021, na ktorom predstaví nielen už známe a úspešné skladby, ale aj novinky z albumu Cítím. Turné po slovenských mestách by malo nasledovať na jeseň tohto roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies