Tomáš Klus uznáva všetky náboženstvá

NETKY.SK • 3 Jún 2015, 09:59 • 2 min
Tomáš Klus uznáva všetky náboženstvá

PRAHA/BRATISLAVA - Český pesničkár Tomáš Klus berie náboženstvá nanajvýš vážne.

slovakia

left justify in out

„Náboženstvá majú svoj dôvod, prečo sú tu,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA. „Taký príbeh Budhu a Ježiša - pre mňa sú to bratia, ktorí prišli každý na iný kontinent kázať to isté. Je to pre mňa silný zdroj inšpirácie,“ poznamenal Klus. Mnohé náboženstvá však dnes podľa neho podliehajú dezinterpretácii. „Bohužiaľ, tá múdrosť sa dostala do rúk človeka a tak sa z prvotnej myšlienky stala strašne zložitá teória toho, ako byť. Podstata veci je pritom absolútne jednoduchá. Ježiš i Budha hovorili úplne to isté a hovorili to tromi vetami,“ podotkol 29-ročný rodák z Třinca.


Európania sa podľa Klusa vo východnej filozofii nikdy nemôžu celkom nájsť. „My ako Európania sa nemôžeme nájsť v budhizme alebo v hinduizme. Ja napríklad zbožňujem Krista aj Ganéšu, lebo je to sympoš, no myslím si, že nemôžeme ísť proti svojim koreňom a robiť zo seba budhistov alebo hinduistov, pretože my sme kresťania, sme daní na starosť Kristovi, a to, že máme tendenciu hľadať niekde inde, spočíva len v tom, že Kristova pravda nám bola utajená a bola nám precitovaná. Nechávame si bibliu podávať, málokto si ju sám prečíta. A nechať jedného človeka interpretovať nejaký zákon je to isté ako keď niekto káže svoju vlastnú cestu ku šťastiu. Každý si na tých stránkach musí nájsť niečo pre seba celkom sám, je to tam len pre neho - to hovoril aj Ježiš. Tiež si myslím, že nie je dobré zdieľať modlitbu. Ježiš sa tiež chodieval modliť sám,“ zdôraznil Klus.


Talentovanému hudobníkovi je postava Ježiša Krista podľa vlastných slov veľmi blízka práve preto, že nežil asketickým životom. „Ježiš bol frajer. Postava Ježiša je mi sympatická hlavne preto, že on nebol askéta. Ľudia majú pocit, že ten duchovný život musí byť nutne spätý s tým, že človek je asketický a že si odopiera. On pritom tvrdil úplný opak, Ježiš práve prišiel s tým, že človek sa má na tom svete totálne rozdať, že sú možné len dve cesty - buď totálny asketizmus, odopieranie si všetkého, kedy človek v sebe tú energiu kumuluje alebo totálne rozdanie sa, že sa človek v tú energiu rozplynie - a to je Ježišova cesta, ktorá mi je tak veľmi sympatická. Človek si môže dovoliť prakticky čokoľvek na tomto svete. V momente, keď jedná s čistým srdcom a s čistým svedomím, tak je úplne jedno, že žúruje alebo nie, to je úplne fuk - ako hovorí Ježiš, ’Buď šťastný človeče, to je tvoja cesta!’,“ poznamenal mladý pesničkár.


Univerzálna cesta ku šťastiu pritom podľa mladého umelca neexistuje. „Cesta ku šťastiu je v živote každého človeka individuálna, tá individualita a originalita, osobitosť človeka, to je ako ten človek v panelákovom byte. Baví ma to pozorovať - napríklad na diaľnici, keď idem a míňam rôzne autá, tak si zrazu predstavím, aké príbehy sa v tých autách dejú. Sú to príbehy, ktoré nikdy nemôžem prežiť, a preto je pre mňa stretnutie s každým človekom nanajvýš inšpirujúca záležitosť - pretože každý prežíva úplne iný život ako ja, má okolo seba celkom iné kulisy a to je to fascinujúce,“ prezradil Klus. „A tak je to vo všetkom. Keď človek dodržiava nejaké zásady, ktoré mu dá nejaký guru, tak kráča po ceste, ktorá nie je jeho a logicky ho teda nemôže doviesť ku šťastiu. Dovedie ho maximálne k šťastiu toho gurua, čím sa dostane len do slepej uličky, pretože bude síce na výši svojím duchovným intelektom, ale šťastný rozhodne nie,“ uzavrel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona