Tomáš Klus bojuje proti násiliu láskavosťou

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 08:22 • 2 min
Tomáš Klus bojuje proti násiliu láskavosťou

BRATISLAVA - Český spevák a hudobník Tomáš Klus nastavuje násiliu láskavú tvár. „Myslím, že keď ma niekto odsotí, musím mu nastaviť druhú tvár. Jedine to je riešenie. V momente, keď človeka niekto udrie a ten dotknutý mu to ide, síce v práve, vrátiť, tak už zase posilňuje ten tieň,“ povedal 28-ročný rodák z Třinca v rozhovore pre agentúru SITA.

slovakia

left justify in out

„Ak sa niekto rozhodne ma zastreliť, tak nech to urobí a nie je to v tom, že by som sa nad toho človeka povyšoval a tváril sa, že som duchovne vyššie, ale o tom, že sme tu niečo rozbehli a musíme to dokončiť. Je v nás určitá vlna agresie a tá sa hold musí vyplaviť,“ podotkol.


Podľa mladého pesničkára sa na svete chystá veľká katastrofa. „Preto sa tu teraz dejú veci, ktoré sa dejú. Chystá sa ekologická a spoločenská katastrofa, je to len prirodzený dôsledok nášho jednania, ktorý prijímam,“ poznamenal. „Musí prísť určitá obroda. Ja som si vždy myslel, že to bude obroda v rámci ľudských myslí, ale žijeme vo fyzickom svete, takže tie veci sa musia diať hmotne. Evidentne, niečo príde a vo výsledku bude vlastne dobre, že to príde,“ priblížil Klus. „V momente, keď človek pozoruje, akým prazvláštnym spôsobom sa správame nielen k sebe, ale i k hostiteľke Zemi, tak zisťuje, že je to také akosi trestné. Človek si na jednej strane hovorí, že je hnus odhodiť plastovú fľašu do rieky a vzápätí sa nájde tisíc výhovoriek vrátane toho, že to aj tak robí každý alebo že sa to tak či tak za chvíľu dostane niekam do mora," vymenoval.


„Žijeme, jednoducho, v bludnom kruhu a ten sa hold bude musieť nejako spláchnuť. Tak sme si to nastavili a to, čo sa tu teraz deje, je absolútne v poriadku. Naša právomoc a náš údel tu nie je to, aby sme niečo hodnotili a niečo razantne menili tým, že budeme do toho zasahovať. To je ten takzvaný boží plán. A našou úlohou je poznávať seba samých v rôznych situáciách,“ vysvetlil mladý interpret.


Človek by mal podľa neho veci vôkol seba obdivovať a zbytočne ich neposudzovať. „Verím, že vrchol toho, keď človek dosiahne jednotu a splynie s Bohom je, že sa uskutočnia všetky možnosti - ale úplne všetky, aj tie, ktoré nám nikdy nenapadnú. A to mi dáva obrovskú moc, pretože sa zrazu vraciam k tomu prazákladu, ktorý vnímam, že je mojou povinnosťou tu na Zemi - a to je všetko vôkol seba obdivovať. My sme totiž jediný tvor na Zemi, ktorý je obdarený tým vnímať a obdivovať krásu. Zviera nejde okolo kvetiny a nepovie si 'vau, to je krásna kvetina', to dokáže len človek a ten to vlastne absolútne sebecky otočil na seba a všetko hodnotí,“ povedal Klus. „Prijímam všetko a nehodnotím, čo je zlé a čo dobré. Zlé niečo evidentne je, ale v zásade je to jedno. Keď sa totiž človek snaží niečo zo svojho života vymedzovať tým, že to označí za zlé a nechce s tým mať nič do činenia, niekde sa mu to vráti, pretože tá energia sa nevylieva do šíreho vesmíru, ona zostáva tu. Fungujeme v rámci živého organizmu zeme, sme akoby jeho bunky, takže by sme nič nemali vytesňovať a označovať za rýdzo zlé a pre život nepotrebné,“ uzavrel.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona