Tomáš Borec: Čiastka, na ktorú nemôžu siahnuť exekútori, sa zvýši

NETKY.SK • 22 Jún 2013, 14:39 • 2 min
Tomáš Borec: Čiastka, na ktorú nemôžu siahnuť exekútori, sa zvýši

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti plánuje zvýšiť výšku sumy, na ktorú nebudú môcť dôchodcom siahnuť exekútori. Starobnému dôchodcovi dnes musí po zrážkach zo strany Sociálnej poisťovne zostať minimálne 60 % zo sumy životnému minima a v závislosti od počtu vyživovaných osôb. Keďže životné minimum dnes predstavuje 194,58 eura, dôchodcom s exekúciami zostane mesačne 116,74 eur a za každú ďalšiu vyživovanú osobu v spoločnej domácnosti 48,64 eur.

slovakia

left justify in out

"Nikto z nás si nevie ani predstaviť, ako málo je to peňazí na to, aby z nich človek vyžil. Túto vec upravuje nariadenie vlády a môj tím pracuje na tom, aby v krátkom čase pripravil novelu tohto nariadenia vlády. Predpokladám, že naozaj vo veľmi krátkom čase predstaví zmenu," uviedol minister spravodlivosti Tomáš Borec. O koľko sa suma zvýši sa zatiaľ analyzuje. "Ale určité spomalenie vymáhania je prijateľné tak, aby sa zvýšila životná úroveň sociálne najslabších ľudí, teda dôchodcov," konštatoval minister. Rezort justície plánuje bojovať aj proti úžere, ktorá momentálne v civilnom práve neexistuje. Ministerstvo spravodlivosti pripravuje novelu Občianskeho zákonníka, ktorá upraví odplaty pri úveroch a pôžičkách poskytovaných spotrebiteľom a rozšíri úpravu katalógu neprijateľných zmluvných podmienok. "Zavedie sa inštitút úžery v civilnom práve, to znamená nastavia sa hranice úrokov a taktiež sa zakážu zmenky v spotrebiteľských zmluvných vzťahoch, čo je momentálne vážny problém," spresnil Borec. Upraví sa aj preventívna súdna kontrola pri výkone záložného práva zabezpečujúca pohľadávky zo spotrebiteľských zmlúv. Po diskusii s ministerstvom financií a Národnou bankou Slovenska rezort justície dohodol licencovanie nebankových subjektov, ktoré poskytujú pôžičky. "Prebehne licencovanie týchto subjektov na základe kritérií, aby vypadli tie subjekty, ktoré neplnia povinnosti, respektíve robia hanbu tým subjektom, ktoré poskytujú pôžičky na primeranej úrovni a za primeraných podmienok," objasnil minister spravodlivosti. Novú právnu úpravu pripravuje rezort justície aj v rozhodcovskom konaní. "Má zamedziť deformácii, ktorá spôsobuje vážne problémy, keď títo poskytovatelia rôznych pôžičiek si môžu veľmi jednoduchým, až doslova protiprávnym spôsobom zabezpečiť vykonateľné právne tituly a potom ich exekučne vymáhajú," uzavrel Borec.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies