Tomanová požiadala švajčiarske úrady o informáciu, ako je postarané o Marca

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 16:41 • 2 min
Tomanová požiadala švajčiarske úrady o informáciu, ako je postarané o Marca

BRATISLAVA - Sociálny kurátor by mal v prípadoch nedobrého psychického či fyzického stavu dieťaťa prerušiť výkon odoberania detí a hľadať iné riešenia. Myslí si to detská ombudsmanka Viera Tomanová. Úrad, ktorému šéfuje, navrhol Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny niekoľko opatrení v systéme sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately.

slovakia

left justify in out

Tomanová si myslí, že počet pracovníkov by sa mal v oblasti sociálnej kurately zvýšiť. "V súčasnosti na jedného pripadá vyše 80 prípadov, čo je veľa," povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave.

 

Takisto chce, aby boli v rámci súdnych konaní akceptované odborné vyjadrenia takýchto pracovníkov. Na mieste je podľa nej i zavedenie kreditného systému celoživotného vzdelávania zamestnancov či pravidelných aktívnych tréningov pre lepšie zvládnutie rôznych sociálnych udalostí. Tomanová zastáva názor, aby sa výkony odoberania detí nemedializovali, pretože ich to môže citovo zraniť a niesť si to so sebou môžu dlhodobo.

 

Detská ombudsmanka tvrdí, že sa zaujíma o prípad maloletého Marca, po ktorého prišla 13. mája do školy pracovníčka spolu so súdnym úradníkom a odviedli ho násilím z triedy i zo školy a jeho matka ho následne odviezla do Švajčiarska. Súd však o celkovom zverení malého chlapca do opatery ešte nerozhodol. "Čakáme na informácie od orgánov vo Švajčiarsku," povedala Tomanová. Úrad od nich žiada správu o tom, ako je o dieťa postarané, poprosil tiež o psychologickú pomoc pre chlapca. Informácie zatiaľ Tomanová od miestneho švajčiarskeho sociálneho úradu nedostala.

 

Úrad komisára pre deti súhlasí s novými pravidlami pre výkony rozhodnutí vo veciach maloletých, ktoré pripravilo ministerstvo spravodlivosti a sú momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Príslušný návrh novej vyhlášky vznikol v nadväznosti na nové civilné kódexy, ktoré vstúpia do platnosti od polovice tohto roka. Nový civilný mimosporový poriadok, na ktorý vyhláška nadväzuje, napríklad dáva súdu možnosť odložiť výkon rozhodnutia, ak by dieťaťu ublížil a ak by bol v rozpore s jeho najlepším záujmom.

 

Vyhláška prináša novinky aj pre situácie, keď bude musieť dôjsť k výkonu rozhodnutia. Na zmiernenie jeho dosahov na dieťa alebo na dosiahnutie dobrovoľného rešpektovania súdneho rozhodnutia bude môcť súd po novom nariadiť rodičom a dieťaťu povinnosť zúčastniť sa na sociálnom poradenstve, psychologickom poradenstve alebo na inom odbornom poradenstve. To môže poskytovať referát poradensko-psychologických služieb oddelení sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately, školské zariadenie výchovného poradenstva alebo neštátne akreditované zariadenie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona