Toľkoto zarobili firmy v daňových rajoch, schránkové firmy sú však aj na Slovensku!

NETKY.SK • 3 December 2014, 17:42 • 2 min
Toľkoto zarobili firmy v daňových rajoch, schránkové firmy sú však aj na Slovensku!

BRATISLAVA – Na Slovensku stále rezonuje kauza CT-čko, a tak sa rozhodli analytici z Transparency Interantional, že vypočítajú koľko peňazí ide do tzv. schránkových firiem, alebo firiem sídliacich v daňových rajoch.

slovakia

left justify in out

„V Transparency International Slovensko sme skombinovali dáta z Vestníka verejného obstarávania, obchodného registra, a iných dostupných verejných zdrojov (výročné správy, webstránky firiem, obchodné registre iných krajín) a za tendre od roku 2009 sme zanalyzovali, aký veľký podiel majú firmy pôsobiace, či vlastnené z daňových rajov,“ píše sa na stránke slovenskej Transparency International.

 

Výsledky sú prekvapivé

 

img

 

Až 85 percent všetkých zákaziek ide do piatich krajín: Slovensko, Česko, Rakúsko, Francúzsko a Nemecko. „Za posledných päť rokov získali firmy s majiteľmi z daňových rajov len 1,5% alebo necelú pol miliardu celého objemu verejných zákaziek na Slovensku,“ píše TI Slovensko.

 

Za Ficovej vlády mierne narástol počet víťazov tendrov z daňových rajov. Za Ivety Radičovej to bolo 1,8 percenta, za Roberta Fica je to 2,3 percenta. „Navyše, víťazov z daňových rajov je málo. Ide za päť rokov spolu o 80 firiem, z ktorých však polovica sú pobočky globálnych firiem so známymi vlastníkmi. Viac ako tretinu z tohto objemu zákaziek navyše tvorí len jedna spoločnosť – Medical Group (pôvodne Martek Medical),“ dodáva TI Slovensko.

 

img

 

Firmám z daňových rajov sa darí najmä v zdravotníctve. „Z pohľadu krajín tvorí Cyprus celú polovicu objemu peňazí z tendrov, ktoré smerujú do daňových rajov, nasledujú Belize (pätina), Švajčiarsko (sedmina) a Britské Panenské ostrovy (7%),“ informuje TI.

 

img

 

Najviac peňazí vyplatila do daňových rajov Všeobecná zdravotná poisťovňa.

 

 

img

 

Schránkové firmy sú hlavne na Slovensku

Firmy, ktoré sú označované ako schránkové nemusia byť vždy spojené s daňovými rajmi. Schránkové firmy sú aj na Slovensku, alebo dokonca aj v krajinách západu „so štandardným verejným registrom firiem, no oficiálne sú napísané na fiktívnych vlastníkov (biele kone).“ Podľa Transparency International je jedným z indikátorov „založená firma krátko pred začatím verejného obstarávania.“ „Na Slovensku za ostatných 5 rokov až pri jednom percente tendrov vyhrali firmy založené až po dátume ohlásenia obstarávania. Týka sa to viac ako 300 víťazných firiem.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies