Toľkoto stála účasť Slovenska na Letných olympijských hrách v Tokiu

NETKY.SK • 14 December 2021, 15:55 • 2 min
Toľkoto stála účasť Slovenska na Letných olympijských hrách v Tokiu

BRATISLAVA - Prehľad výdavkov týkajúcich sa účasti Slovenska na letných olympijských hrách. Hoci sa zúčastnil historicky najnižší počet slovenských športovcov, tvorila najväčšiu časť výdavkov práve položka na zabezpečenie prevádzky Slovenského domu v Tokiu.

slovakia

left justify in out

Výdavky spojené s účasťou Slovenska na Letných olympijských hrách (LOH) v Tokiu dosiahli sumu 1 976 704 eur, pričom 1 393 128 eur boli prostriedky z rozpočtovej kapitoly Ministerstva, školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, zvyšnú sumu 583 576 eur tvorili zdroje Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). Vyplýva to z informatívnej správy o účasti športovej reprezentácie na Hrách XXXII. olympiády a XVI. Paralympijských hrách v Tokiu 2020, ktorú kabinet v utorok vzal na vedomie.

 

Podľa zverejnenej tabuľky výdavkov na olympiádu tvorili najväčšiu časť náklady na zabezpečenie prevádzky Slovenského domu v Tokiu v hodnote 471 538 eur. Ďalej to boli náklady na vyplatenie odmien športovcom za ich umiestnenie na olympiáde v sume 358 320 eur. Treťou najväčšou položkou bolo oblečenie za 320 127 eur.

 

img

 

V prípade účasti športovcov a ich realizačných tímov na paralympijských hrách boli predpokladané výdavky vo výške 1 442 000 eur, náklady refundovali zdroje rezortu školstva a Slovenského paralympijského výboru (SPV). V roku 2019 a 2020 bolo použitých vyše 1 171 224 eur.

 

„Najväčšími položkami boli podľa predpokladov náklady spojené so zabezpečením leteckej prepravy, oblečenia, ubytovania, testovania, organizačné výdavky," uviedol rezort školstva v informatívnej správe.Na základe dosiahnutých výsledkov reprezentantov a v súlade so schválenými kritériami vyplatilo športovcom a realizačným tímom ministerstvo školstva odmeny vo výške 373 500 eur a členom realizačných tímov vo výške 103 455 eur,“ dodal.

 

Na oboch podujatiach sa zúčastnil historicky najnižší počet slovenských športovcov. V prípade olympiády to bolo 41 športovcov, ktorí sa predstavili v 14 z 33 športov. Slováci vybojovali štyri cenné kovy, jednu zlatú, dve strieborné a jednu bronzovú medailu. Na paralympiáde mala SR zastúpenie 27 športovcami, ktorí sa predstavili v ôsmich športoch. Paralympijský tím vybojoval 11 medailí – päť zlatých, dve strieborné a štyri bronzové.

 

Možno vás zaujme: Južná Kórea nebude diplomaticky bojkotovať olympiádu v Pekingu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona