Tokio už vie, aký štadión postaví pre OH 2020

NETKY.SK • 22 December 2015, 11:35 • 2 min
Tokio už vie, aký štadión postaví pre OH 2020

TOKIO - Japonský premiér Šinzo Abe predstavil vizualizáciu víťazného návrhu hlavného štadióna pre olympijské hry 2020 v Tokiu.

slovakia

left justify in out

Z dvoch projektov uspel ten, ktorý pochádza od domáceho architekta Kenga Kumu. Realizácia bude stáť 153 miliárd jenov (1,150 miliardy eur). Autor siahol po kombinácii dreva a ocele, konštrukcia vrátane plochej strechy nie je ničím extravagantná, má tvar listu, odkazuje na tradíciu starých japonských chrámov a zohľadňuje aj okolie so zeleňou obklopujúcou blízku svätyňu Meidži.


"Je to nádherný projekt spájajúci základnú olympijskú víziu s ostatnými atribútmi, ako sú požadovaná doba výstavby a rozpočtové možnosti," uviedol predseda vlády.


Oba súťažné návrhy sa držali viac pri zemi v porovnaní s futuristickými plánmi od uznávanej britsko-irackej architektky Zahy Hadidovej, ktoré napokon neprešli pre vysoké náklady siahajúce k 252 miliardám jenov.


Štadión by mali odovzdať do užívania 30. novembra 2019. Postavia ho na mieste zbúraného Národného štadióna, na ktorom sa konali súťaže olympijských hier 1964. Realizáciou poverili spoločnosť Taisei. Kapacita bude 68-tisíc divákov, po skončení olympijských hier 2020 ju môžu rozšíriť na 80-tisíc. Štadión bude vysoký 49,2 metra a zaberie plochu 72 400 metrov štvorcových.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies