Tokio si dalo strop na rozpočet OH 2020 , MOV ho tlačí dolu

NETKY.SK • 30 November 2016, 16:33 • 2 min
Tokio si dalo strop na rozpočet OH 2020 , MOV ho tlačí dolu

TOKIO - Udržať rozpočet pod dvoma biliónmi jenov, teda zhruba 16,7 miliardy eur, to je cieľ organizátorov olympijských hier 2020 v Tokiu po výmene skúseností s ich predchodcami z tohtoročného Ria de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo Brazílčanov prinútila k významným škrtom až ekonomická kríza v krajine, Japonci s obavami pozorujú zvyšovanie nákladov už necelé štyri roky pred konaním podujatia, ktorého organizáciu im predelil Medzinárodný olympijský výbor v roku 2013.


"Musíme zredukovať výdavky. Radnica mesta, vláda a organizačný výbor, tí všetci sa na tom budú podieľať," vyhlásil na záver "školenia" za účasti približne 500 úradníkov a funkcionárov výkonný riaditeľ organizačného výboru Toširo Muto. Vládny výbor nedávno dospel k alarmujúcemu záveru, že v prípade nekontrolovaného rastu nákladov sa účet za OH a PH 2020 môže vyšplhať až na 30 miliárd amerických dolárov. Muto navrhol nastaviť strop na úrovni dvoch biliónov jenov, podľa viceprezidenta MOV Johna Coatesa sa dá ušetriť ešte viac. "Túto cifru považujeme len za odrazový bod. Od neho sa môžeme pohnúť k ďalším redukciám. Pán Coates tvrdí, že by to malo byť ešte menej a ja s ním súhlasím," vyhlásil Muto.


Tokijskí usporiadatelia sa v utorok zhodli na tom, že súťaže vo veslovaní, rýchlostnej kanoistike a plávaní sa uskutočnia podľa pôvodného plánu. Nebudú sa presúvať ďalej od metropoly na už hotové športoviská. V decembri sa rozhodne, či sťahovanie nepostihne volejbalové turnaje.


Tokio v boji o právo hostiť OH 2020 uspelo s projektom kompaktných hier. Sľúbilo, že až 28 z 31 športovísk sa bude nachádzať v okruhu 8 km od olympijskej dediny. Mimo neho sa malo súťažiť len v streľbe, modernom päťboji a futbale. Odvtedy už Japonci prehodnotili plány s basketbalom, taekwondom a dráhovou cyklistikou, ktorú odsunuli do 145 km vzdialeného mesta Izu. Basketbal bude hostiť Saitama, kam sa dá z Tokia dostať vlakom za hodinu.


Na schôdzku prišli zbierať podnety aj organizátori ZOH 2018 v Pjongčangu, ZOH 2022 v Pekingu a zástupcovia kandidatúr Paríža, Budapešti a Los Angeles na usporiadanie OH 2024.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies