TOKAJ: Úroda hrozna je dobrá, tešia sa vinohradníci

NETKY.SK • 19 Október 2012, 12:39 • 2 min
TOKAJ: Úroda hrozna je dobrá, tešia sa vinohradníci

TOKAJ Úroda hrozna je dobrá, tešia sa vinohradníci - Poľnohospodárstvo Slovenskému Tokaju tohtoročná úroda priala a je zhruba na úrovni minulého roka. Je to nadpriemerná úroda hrozna, ale ešte nie sme na konci zberu.

slovakia

left justify in out

img

Slovenskému Tokaju tohtoročná úroda priala a je zhruba na úrovni minulého roka. "Je to nadpriemerná úroda hrozna, ale ešte nie sme na konci zberu. Pokiaľ sa nám všetko podarí pozbierať za vhodného počasia, tak bude aj vyššia ako vlani," zhodnotil dnes pre TASR vinohradník Ján Šandor zo spoločnosti Tokaj & Co so sídlom v Malej Tŕni (okr. Trebišov).

Priemerná cukornatosť hrozna sa podľa neho pohybuje okolo 20 - 22 stupňov. Zber začali v oblasti 1. októbra, oberačka vo firme trvá 25 - 30 dní. Ako prvú pozbierali odrodu muškát žltý, teraz prebieha zber furmintu a lipoviny.

Tohtoročné počasie poznamenalo sucho. "Ten výdatný dážď, ktorý prišiel v tom neskoršom období 3. októbra, nám už veľmi nepomohol, skôr poškodil," konštatoval Šandor.

Spoločnosť s r. o. Tokaj & CO založili v roku 2007. Predmetom jej činnosti je pestovanie tokajských odrôd hrozna a ich spracovanie v Tokajskej oblasti, ktorá je v katastrálnych územiach obcí Viničky, Malá Bara, Veľká Bara, Černochov, Slovenské Nové Mesto, Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa a Čerhov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona