Tohtoročným kráľom remesiel je šindliar z Vikartoviec

NETKY.SK • 12 Júl 2011, 10:42 • 2 min
Tohtoročným kráľom remesiel je šindliar z Vikartoviec

Tohtoročným kráľom remesiel je šindliar z Vikartoviec

slovakia

left justify in out

img

Tohtoročným kráľom remesiel na 21. ročníku festivalu Európske ľudové remeslo v Kežmarku sa stal šindliar z Vikartoviec, okres Poprad. "Peter Kormoš je remeselník, už ktorého dedo chodil na tento festival, toto remeslo sa u nich v rodine dedí z otca na syna, on sám do Kežmarku chodí už asi desať rokov," uviedol riaditeľ festivalu Igor Kredátus.
      Tohtoročné EĽRO sa podľa neho vydarilo, prišlo o niečo viac návštevníkov ako minulý rok. Počas troch dní (8. – 10. júla) navštívilo kráľovské mesto Kežmarok viac ako 50.000 milovníkov tradičného remesla. "Veľa urobilo aj počasie, ktoré nám tohto roku vyšlo," dodal Kredátus. Návštevníkov podľa neho najviac zaujali šindliari, kováči, rezbári, korytári a povrazníci.
      O ľudové remeslá bol veľký záujem, avšak nielen o samotné výrobky, ale aj o predvádzanie. "Celkovo z môjho pohľadu môžeme povedať, že bol tento ročník jeden z najvydarenejších a najúspešnejších," konštatoval Kredátus. Festival bol venovaný kováčskemu cechu, predstavili sa remeselníci nielen zo Slovenska, ale aj Čiech, Poľska, Holandska, Španielska a iných krajín.
      Na tohtoročnom festivale mohli návštevníci vidieť dohromady približne 220 rôznych remeselníkov, novinkou pre tento rok bol knihár z Českej republiky. Predstavili sa aj tri stredné odborné školy zamerané na tradičné ľudové remeslo. Festival bol tiež prehliadkou folklórnych súborov z rôznych krajín sveta, vystúpili aj hudobné skupiny Backwords či Bad Boys Blue. Tretíkrát festival navštívil aj prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý sa v piatok (9.7.) zúčastnil slávnostného dobýjania hradieb.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies