Tohtoročný Národný výstup na Kriváň je venovaný G. F. Belopotockému

NETKY.SK • 13 August 2010, 07:33 • 2 min
Tohtoročný Národný výstup na Kriváň je venovaný G. F. Belopotockému

Tohtoročný Národný výstup na Kriváň je venovaný G. F. Belopotockému

slovakia

left justify in out

img

Ďalší ročník tradičného Národného výstupu na Kriváň sa uskutoční už túto sobotu (14.8.). Podľa informácií predsedu liptovského Klubu slovenských turistov Jána Kamiena sa na ňom na základe odovzdaných oficiálnych prihlášok zúčastní maximálne možný počet (500) účastníkov.
„Jednotlivé ročníky sa symbolicky viažu k výročiu nejakej významnej udalosti v našich dejinách či jubileu niektorého zo slovenských národovcov. Tento je venovaný 175. výročiu výstupu známeho vlastenca a kultúrneho dejateľa Gašpara Fejérpataky-Belopotockého na jeden z hlavných symbolov Slovenska,“ uviedol ďalší z dlhoročných organizátorov Ivan Bubelíny.
Samotný výstup strmšou, ale kratšou trasou od Troch studničiek trvá podľa neho približne štyri hodiny. „Hoci štúrovci nazývali svoje výstupy vzletne vychádzkami, je to dosť náročná túra. Treba sa na ňu dobre pripraviť a rezervovať si čas a sily aj na návrat, lebo cesta späť býva spravidla ťažšia ako na vrchol,“ skonštatoval Bubelíny.
V roku 1968 sa na obnove Národného výstupu na Kriváň podľa neho zúčastnilo rekordných 2500 turistov. V posledných rokoch sa akcia s prihliadnutím na jednoduchšiu organizáciu a ochranu prírody zredukovala na jeden výstupový deň a maximálne 500 účastníkov. Základný tábor so sprievodným kultúrnym programom je tradične v kempe v Račkovej doline.
„Účasť na Národnom výstupe na Kriváň je aj v dnešnej dobe nepochybne silným zážitkom. Iba ten, kto ho absolvuje, dokáže naplno precítiť a pochopiť krásnu metaforu zo Štúrovej básne, že Kriváň vyzdvihuje Slovákov k oblakom a zároveň ich prikúva k rodnej zemi. Svedčia o tom mnohé úprimné zápisky vo vrcholovej knihe či kronike minulých národných výstupov,“ dodal Bubelíny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies