Tohtoročná úroda ovocia pod Tatrami bola po častých dažďoch veľmi slabá

NETKY.SK • 27 September 2010, 11:22 • 2 min
Tohtoročná úroda ovocia pod Tatrami bola po častých dažďoch veľmi slabá

Tohtoročná úroda ovocia pod Tatrami bola po častých dažďoch veľmi slabá

slovakia

left justify in out

img

Tohtoročná úroda ovocia pod Tatrami bola veľmi slabá predovšetkým v dôsledku povodní zo začiatku leta. Tvrdí to tajomník Okresného výboru Slovenského zväzu záhradkárov (SZZ) v Poprade Jozef Lesičko. Podľa neho bola úroda kôstkových odrôd ovocia, ako napríklad čerešní, sliviek a broskýň, v porovnaní s minulým rokom až o 80 % nižšia.
"Tento rok bola atypický, bol nepriaznivý pre záhradkárov, pretože v máji možno s výnimkou troch dní stále pršalo, takže bolo veľmi veľa vlahy a to poznačilo celú úrodu v podtatranskej oblasti," zdôvodnil mizivú úrodu Lesičko. Slabšia bola aj úroda hrušiek, najviac prežili jablká, tých však tiež bolo menej ako po iné roky. "Nedá sa tá úroda porovnávať s minulými rokmi, záhradkári si ani nepamätajú na taký nepriaznivý rok, ako bol tento," zdôraznil. V predchádzajúcich rokoch mali záhradkári pod Tatrami skôr problém s tým, že májové mrazy poškodili zakvitnuté stromy. Tento rok s týmto problém nebol, chýbalo slnko a teplo. "Ja mám záhradku na Dubine, tento rok sme mali problém so spodnou vodou, 30 rokov sme nemali toľko vody," dodal Lesičko.
Úroda hrušiek a jabĺk bola oproti minulému roku nižšia zhruba o 50 %. Hrušky mali problém s dozrievaním predovšetkým kvôli množstvu vody, jablká skôr napadli plesne a škodcovia. Podľa Lesička sa jabĺk urodilo dosť, ale nie až v takej kvalite ako napríklad vlani. V okrese Poprad a Kežmarok sa združuje približne 3040 záhradkárov.
Slabšia úroda ovocia pod Tatrami sa prejaví aj na množstve pálenky, ktorú v Hranovnici v pálenici Dubiňák páli Marián Mintál. Sezóna sa začala v pálenici 15. septembra, zatiaľ sa pália len kvasy z minulého roka. "Sú už aj nové kvasy z jabĺk, ale letného ovocia bolo málo," priblížil. V máji to vyzeralo, že bude dobrá úroda, všetko zakvitlo, avšak prišli dažde, ktoré tú úrodu zničili. Podľa slov Mintála sú záhradkári, ktorí úrodu vôbec nemali, ale sú aj takí, ktorým sa urodilo dosť.
Ako ďalej uviedol, sliviek je menej ako po minulé roky. "Z toho, akú sme mali v minulosti páleničiarsku sezónu, teraz bude o 50 % nižšia," konkretizoval. Predpokladá, že tento rok sa mu podarí vypáliť asi 7000 litrov destilátu. Pod Tatrami sa najviac pália slivky, jablká a hrušky, výnimočne aj lesné ovocie a tzv. mixy. Do pálenice v Hranovnici chodia páliť záhradkári predovšetkým z Popradského okresu, nájdu sa však aj záujemcovia z okolia Starej Ľubovne, Liptova či južného Slovenska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona