Tohtoročná produkcia obilnín v EÚ-27 poklesne o 5 %

NETKY.SK • 29 Október 2010, 11:51 • 2 min
Tohtoročná produkcia obilnín v EÚ-27 poklesne o 5 %

Tohtoročná produkcia obilnín v EÚ-27 poklesne o 5 %

slovakia

left justify in out

Tohtoročná produkcia obilnín v EÚ-27 sa zníži približne o 14,6 milióna ton (t), teda približne o 5 %. "Dôvodom je zlé počasie, ktoré zničilo úrodu," vyplýva zo správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).
      Pokles úrody v Európskej únii, jedného z najväčších dodávateľov obilnín, ako aj v ďalších kľúčových producentských krajinách, spôsobili v posledných mesiacoch zvýšenie cien obilnín. Už v júli 2010, keď sa na trh dostala očakávaná správa o slabšej úrode obilnín v oblasti Čierneho mora, začala cena pšenice rásť. Ceny "vyskočili" na dvojročné maximum v auguste tohto roka, keď ruský premiér Vladimir Putin vyhlásil zákaz vývozu obilnín.
      Z poklesu produkcie v oblasti Čierneho mora by mohli profitovať konkurenti, najmä Francúzsko. Aj napriek poklesu produkcie obilnín sa v tejto krajine očakáva nárast vývozu obilnín mimo členských štátov EÚ, najmä do tých krajín, kde predtým vyvážali Rusko a Nemecko.
      Aktuálny odhad produkcie obilnín v EÚ-27 uverejnený Združením európskych družstiev a farmárov Copa - Cogeca je výrazne nižší oproti predchádzajúcej predpovedi, na úrovni 274 miliónov t. Očakáva sa pokles produkcie všetkých plodín. Medziročne produkcia poklesne o 1,5 % pri mäkkej pšenici na 126 miliónov t, o 4,4 % pri tvrdej pšenici na 8,3 milióna t a o 4,5 % pri kukurici na 54 miliónov t. Najväčší medziročný úbytok produkcie sa predpokladá pri jačmeni, až o 10,1 % na 53,8 milióna t.
      Copa - Cogeca rovnako odhaduje aj úbytok osevných plôch a hektárových úrod obilnín. Plochy sa zmenšia o 3,2 % na 56,18 milióna ha a priemerná hektárová úroda obilnín o 1,9 % na 4,9 t/ha.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies