Tohtoročným laureátom Ceny Normana Mailera sa stal Salman Rushdie

NETKY.SK • 11 December 2015, 17:32 • 2 min
Tohtoročným laureátom Ceny Normana Mailera sa stal Salman Rushdie

NEW YORK - Tohtoročným držiteľom literárnej Ceny Normana Mailera za celoživotné dielo sa stal britský spisovateľ indického pôvodu Salman Rushdie.

slovakia

left justify in out

Autorovi románov ako Polnočné deti či Satanské verše odovzdala ocenenie jeho kolegyňa Laurie Andersonová na štvrtkovom slávnostnom podujatí konanom v Prattovom inštitúte v New Yorku, informovala dnes agentúra AP.

 

Šesťdesiatosemročný Rushdie, rovnako ako Mailer, je bývalým predsedom americkej pobočky medzinárodného PEN klubu. S Mailerom sa po prvý raz stretol v polovici 80. rokov, keď tento zorganizoval kontroverzný kongres PEN klubu.

 

Andersonová vo svojom príhovore prečítala úryvky z Rushdieho najnovšieho románu Dva roky, osem mesiacov a dvadsaťosem nocí. Pripomenula, že Rushdieho pozná približne 25 rokov, pričom prvý raz sa s ním stretla na tajnom mieste v Londýne, kde bol spisovateľ nútený ukrývať sa po tom, ako naňho bývalý iránsky ajatolláh Chomejní vydal fatvu v súvislosti s jeho románom Satanské verše, magickorealistickým dielom inšpirovaným životom proroka Mohameda, ktoré medzi moslimami spôsobilo pobúrenie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies