Tohtoročný summit o jadrovej bezpečnosti bol posledným

NETKY.SK • 2 Apríl 2016, 08:00 • 2 min
Tohtoročný summit o jadrovej bezpečnosti bol posledným

WASHINGTON - Predstavitelia vyše 50 krajín a medzinárodných organizácií, ktorí sa zúčastnili na dvojdňovom summite o jadrovej bezpečnosti vo Washingtone, prisľúbili v piatok posilnenie spoločného úsilia o zabezpečenie ochrany jadrových materiálov pred zneužitím, žiadne ďalšie stretnutia tohto druhu však v blízkej budúcnosti nepredpokladajú.

slovakia

left justify in out

Podľa záverečného komuniké účastníkov, o ktorom informuje agentúra AP, bol tohtoročný "globálny" summit o jadrovej bezpečnosti posledným a zodpovednosť za túto problematiku by mali prevziať Organizácia Spojených národov, Interpol, Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu a iné subjekty. Zúčastnení lídri tiež upozornili, že predchádzanie jadrovému terorizmu a podporovanie jadrového odzbrojenia si vyžadujú pokračovanie medzinárodnej spolupráce.
Americký prezident USA Barack Obama v úlohe hostiteľa summitu predtým varoval, že hoci sa podarilo znížiť riziko jadrového terorizmu vo svete, možnosť získania jadrových zbraní teroristami "zostáva jednou z najväčších hrozieb pre jadrovú bezpečnosť".


Obama sa na záver stretnutia vo Washingtone taktiež vyjadril, že do skončenia jeho funkčného obdobia v januári 2017 je nepravdepodobné ďalšie znižovanie jadrového zbrojného potenciálu USA a Ruska. Domnieva sa však, že obe jadrové veľmoci dodržiavajú príslušnú dohodu a zaviedli systémy, ktoré umožnia ďalšiu takúto redukciu v budúcnosti.
Tohtoročný summit o jadrovej bezpečnosti v dňoch 31. marca a 1. apríla bol štvrtým v poradí. Prvýkrát sa takéto podujatie konalo v roku 2010 taktiež vo Washingtone. Druhý summit o jadrovej bezpečnosti sa konal o dva roky neskôr v juhokórejskom Soule a tretí v roku 2014 v holandskom Haagu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies