Tohtoročný júl bol globálne najteplejším mesiacom od začiatku merania

NETKY.SK • 21 August 2015, 14:19 • 2 min
Tohtoročný júl bol globálne najteplejším mesiacom od začiatku merania

BRATISLAVA - Júl bol najteplejší mesiac od začiatku merania v roku 1880. Priemerná teplota Zeme počas tohto obdobia dosiahla hodnotu 16,6 stupňa Celzia.

slovakia

left justify in out

Vyhlásili to americkí vedci z National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA, Národný úrad pre oceán a atmosféru, pozn. SITA). Ako uviedli, uplynulý mesiac prekonal doterajší rekord z roku 1998, a to o 0,08 stupňa.


Vedci z NOAA zároveň očakávajú, že rok 2015 bude vôbec najteplejším zaznamenaným rokom. Vedie ich k tomu skutočnosť, že prvých sedem mesiacov aktuálneho roka bolo horúcejších ako v minulosti. V priemere bola teplota zeme a oceánov vyššia o 0,85 stupňa Celzia ako priemer 20. storočia. "Svet sa otepľuje. Pokračuje v otepľovaní. Naše dáta to opakovane ukazujú," uviedol Jake Crouch z NOAA. "Keď sme si teraz celkom istí, že rok 2015 bude najteplejším zaznamenaným rokom, je čas pozrieť sa na dôsledky. Čo to znamená pre ľudí žijúcich na povrchu?" doplnil vedec, ktorý so svojimi kolegami tvrdí, že deväť z desiatich najhorúcejších mesiacov od začatia merania sa vyskytlo po roku 2005. Podľa vedcov stoja za rekordnými teplotami globálne klimatické zmeny a jav El Niňo, ktorý je podľa meteorológov tento rok obzvlášť silný.

 

 Jav El Niňo

 

img

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies