Tohtoročný január bol jeden z najteplejších za vyše 60 rokov!

NETKY.SK • 5 Február 2014, 11:11 • 2 min
Tohtoročný január bol jeden z najteplejších za vyše 60 rokov!

BRATISLAVA - Tohtoročný január bol jeden z najteplejších v histórii Slovenska za posledných viac ako 60 rokov. Ako skonštatovali odborníci Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), zaslúžili sa o to najmä prvé dve tretiny mesiaca, ktoré priniesli nadpriemerné januárové teploty.

slovakia

left justify in out

 Klimatológovia Pavel Faško a Marek Švec informovali, že nadpriemerné teploty zaznamenali najmä vysokohorské oblasti i viaceré regióny východného Slovenska. "Na Lomnickom štíte dosiahla priemerná mesačná teplota vzduchu v januári 2014 druhú najvyššiu hodnotu od roku 1951, " uviedol Faško. "V tomto roku tam bola priemerná mesačná teplota - 6,8 stupňa Celzia, čo je iba o dve desatiny stupňa menej ako historický rekord z roku 1951," dodal klimatológ SHMÚ. V Košiciach dosiahla priemerná mesačná teplota vzduchu v januári 2014 plus 1,2 stupňa Celzia. "Znamená to, že od roku 1951 to bol tretí najteplejší január, prekonali ho iba januáre v rokoch 1994 a 2007," vysvetlil Faško.

Najväčšie odchýlky priemernej mesačnej teploty vzduchu (šesť stupňov Celzia) zaznamenali v januári na Sliači. Odchýlky, ktoré boli väčšie ako päť stupňov Celzia, namerali na strednom Považí a Ponitrí, Orave, juhu stredného Slovenska a v rozsiahlejších oblastiach východného Slovenska. "Pozoruhodné je, že v januári 2014 bolo relatívne najmenej teplo na krajnom juhozápade Slovenska. V Bratislave na Kolibe dosiahla kladná odchýlka priemernej mesačnej teploty vzduchu od normálu len 3,7 stupňa Celzia," upozornil Faško.

Tzv. arktický deň, keď maximálna denná teplota na niektorých miestach nevystúpi nad - 10 stupňov Celzia, zaznamenali meteorológovia počas januára iba raz. Na Lomnickom štíte to bol od roku 1951 najnižší počet arktických dní v januári. Klimatológovia SHMÚ pripomenuli, že aj v chladných kotlinových oblastiach, napríklad v Oravskej Lesnej, Sliači alebo Poprade sa takéto dni vyskytujú v posledných desaťročiach v januári zriedkavejšie, ako to bolo v minulosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona