Tohtoročný Gay Pride v Sao Paule, ktorého hlavnou myšlienkou bol sekularizmus, prišli podporiť státisíce ľudí z rôznych kútov sveta

NETKY.SK • 19 Jún 2017, 06:40 • 2 min
Tohtoročný Gay Pride v Sao Paule, ktorého hlavnou myšlienkou bol sekularizmus, prišli podporiť státisíce ľudí z rôznych kútov sveta

SAO PAOLO - Státisíce ľudí sa dnes zišli v brazílskom Sao Paule na pochode za práva sexuálnych menšín, ktorý sa koná v tomto meste už po 21. raz, pričom patrí medzi celosvetovo najväčšie akcie tohto druhu.

slovakia

left justify in out

Organizátori manifestácie uviedli, že tentoraz očakávajú až trojmiliónovú účasť. Najnovší ročník pochodu známeho ako gay pride je zameraný na sekularizmus a myšlienku, že nijaké náboženstvo nepredstavuje zákon, bez ohľadu na presvedčenie jednotlivých ľudí.

 

"Našimi hlavnými nepriateľmi sú dnes náboženskí fundamentalisti," napísala na Facebooku predsedníčka zoskupenia organizujúceho podujatie v Sao Paule, Claudia Reginová. Upozornila, že niektoré skupiny trvajú na zatracovaní LGBT ľudí a na "odoberaní práv, ktoré už získali".

 

Podobný pochod sa dnes konal za prísnych bezpečnostných opatrení v ukrajinskom Kyjeve. Protidemonštrácia niekoľkých stoviek ultranacionalistov tu prerástla do potýčok s políciou, ktorých výsledkom bolo podľa vyhlásenia policajného šéfa Andrija Kryščenka zranenie dvoch policajtov a zatknutie šiestich osôb.

 

Veľká časť kyjevského centra bola počas tejto manifestácie uzavretá a na bezpečnosť dohliadalo približne 5000 príslušníkov polície. Kyjevská policajná hovorkyňa Oksana Blyščyková vo svojom facebookovom príspevku odhadla, že ulicami pochodovalo približne 2500 osôb.

 

Trasa pochodu bola na poslednú chvíľu zmenená v snahe zabrániť stretom s odporcami, aké sa v Kyjeve vyskytli v uplynulých rokoch. Ukrajinské ultranacionalistické zoskupenie Pravý sektor deň pred podujatím varovalo, že sa skončí "krviprelievaním".

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies