Tohtoročný apríl priniesol nadpriemerný počet búrok

NETKY.SK • 30 Apríl 2014, 20:58 • 2 min
Tohtoročný apríl priniesol nadpriemerný počet búrok

BRATISLAVA - Počas tohtoročného apríla zaznamenali meteorológovia výrazne väčší počet búrok, než tomu obyčajne býva v tomto mesiaci.

slovakia

left justify in out

Odborníci zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) pripomenuli, že búrky začínajú pribúdať spravidla až v máji.
     

"V tomto roku sme nárast búrok zaznamenali už v druhej aprílovej dekáde a tento trend sa na konci mesiaca ešte zvýraznil," spresnil klimatológ SHMÚ Pavol Faško.
     

Od roku 1981, odkedy sa vedie kompletná databáza atmosférických zrážok a s nimi súvisiacich nebezpečných poveternostných javov, bol "najbúrkovejším" dňom 11. máj 1992, keď búrku zaznamenalo 571 zrážkomerných staníc. Roky 1989, 2002 a 2007 zasa priniesli najväčší počet zrážkomerných staníc, ktoré zaznamenali dni s búrkou.
     

Pri analýze výskytu krúp meteorológovia skonštatovali, že ich častejší výskyt sa sústreďuje do rokov, kedy bolo veľa zrážok a bolo aj dostatočne teplo. Tieto všeobecne platné podmienky však musia byť podporené konkrétnym zvrstvením v atmosfére, ktoré musí byť instabilné, aby umožňovalo vytváranie búrkových oblakov s veľkým vertikálnym rozsahom, v ktorých potom dochádza k cirkulácii ľadových jadier. "Tie môžu dostatočne narásť a podmieniť tým krupobitie," vysvetlil Faško.
     

Najviac prípadov krupobitia zaznamenal SHMÚ v 33-ročnom sledovanom období 14. júna 2000. "V ten deň krúpy zaregistrovalo vyše 100 zrážkomerných staníc," povedal Faško. Rokom s najväčším výskytom krúp na Slovensku bol rok 2007.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies