Tohtoročnú Nobelovu cenu za ekonómiu získal Američan Richard H. Thaler

NETKY.SK • 9 Október 2017, 14:08 • 2 min
Tohtoročnú Nobelovu cenu za ekonómiu získal Američan Richard H. Thaler

ŠTOKHOLM - Tohtoročnú Nobelovu cenu za ekonómiu získal Američan Richard H. Thaler z University of Chicago za príspevok k behaviorálnej ekonómii.

slovakia

left justify in out

Thaler (72) "začlenil do analýzy ekonomického rozhodovania psychologicky realistické predpoklady", uviedla v zdôvodnení svojho rozhodnutia švédska Kráľovská akadémia vied. Jeho práca ukazuje, ako ľudské rysy ovplyvňujú individuálne rozhodovanie rovnako ako vývoj na trhu a umožňuje pochopiť psychológiu ekonomiky.

 

Thaler je podľa akadémie "priekopníkom behaviorálnej ekonomiky", teda výskumného odvetvia, v ktorom sa aplikujú výsledky psychologického výskumu na analýzu ekonomického rozhodovania. To má za dôsledok "realistickejšiu analýzu toho, ako ľudia premýšľajú a ako sa správajú, keď robia ekonomické rozhodnutia".

 

Nobelovka za ekonómiu sa oficiálne volá Cena Sveriges Riksbank za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela a udeľuje sa od roku 1969.

 

Cena v hodnote 9 miliónov SEK (943.218 eur) sa nevypláca z pozostalosti švédskeho priemyselníka a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela (1833-96) ako ostatné hlavné Nobelove ceny (za medicínu, fyziku, chémiu, literatúru a mier), ale z prostriedkov švédskej centrálnej banky.

 

(1 SEK = 9,5418 EUR)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies