Tohtoročné voľby sa možno budú konať skôr

NETKY.SK • 15 Marec 2022, 11:58 • 2 min
Tohtoročné voľby sa možno budú konať skôr

BRATISLAVA - Voľby do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí by sa mohli konať skôr. Ministerstvo vnútra (MV) SR navrhuje, aby mohli byť už v posledných 21 dňoch ich volebného obdobia namiesto súčasných 14.

slovakia

left justify in out

Tohtoročné spojené voľby by sa tak nemuseli konať v období krátko pred Sviatkom všetkých svätých. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý je v skrátenom medzirezortnom konaní.


„Predĺžením lehoty na uskutočnenie volieb do orgánov samospráv obcí a volieb do orgánov samosprávnych krajov v rámci volebného obdobia a bez jeho narušenia sa vytvárajú predpoklady na širší časový priestor na určenie vhodného termínu konania príslušných volieb, najmä s ohľadom na zvyklosti obyvateľstva v súvislosti s dňami pracovného pokoja a so štátnymi sviatkami,“ píšu v predložených materiáloch.

 

img


Predĺženie súčasnej lehoty na vykonanie volieb o 7 dní má vytvoriť predpoklady na určenie optimálneho termínu ich konania.
 

Novela má upraviť aj zákon o politických stranách a politických hnutiach. Zmeny sa majú týkať sankcií pre kandidátov koalícií strán a hnutí pri voľbách do Národnej rady SR a do Európskeho parlamentu. Nemajú sa vzťahovať na blížiace sa spojené voľby do orgánov územnej samosprávy.

 

V prípade schválenia by novelizácia mohla nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia v zbierke zákonov.

 

Prečítajte si tiež: Pápež František prijal Eduarda Hegera

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies