Tohtoročná úroda bola za ostatné roky najhoršia

NETKY.SK • 25 September 2014, 15:51 • 2 min
Tohtoročná úroda bola za ostatné roky najhoršia

SVÄTÝ PETER - Oberačkové slávnosti budú vo Svätom Petre v okrese Komárno 4. októbra, ale vinohradníci budú mať v tomto roku hlavu v smútku. Mimoriadne zlé, daždivé počasie im takmer zničilo celú úrodu.

slovakia

left justify in out

 V hurbanovskom vinohradníckom regióne nízka kvalita a výdatnosť sklamala pestovateľov.
      

„Vo Svätom Petre sme začali vinobranie už koncom augusta, lebo toľko vody napršalo, že hrozno začalo hniť. Počas roka sme úspešne bojovali proti chorobám, ako sú napríklad peronospóra a múčnatka, ale poveternostnú situáciu človek neovplyvní,“ konštatoval vinár a vinohradník Jozef Jobbágy. Pripomenul, že terajšia 17- až 18-stupňová cukornatosť hrozna vylučuje dobrú kvalitu. V hurbanovskom regióne je samozrejmosť, že biele hrozno má 21-stupňovú cukornatosť, červené 22. „V júni, júli sme si mysleli, že bude veľmi dobrá úroda, nevyšlo to. Pôsobím v tomto regióne už niekoľko desaťročí, ale takéto počasie som zažil jeden jediný raz,“ priblížil. Nižšia kvantita môže zapríčiniť zvýšenie cien nielen u nás, ale aj v susedných štátoch. 

     

Podľa jeho ďalších slov vinohradníci boli nútení oberať úrodu napriek nízkej cukornatosti, v opačnom prípade hrozilo, že strapce úplne zhnijú. Už v polovici septembra mali gazdovia pozbierané sorty, ako napríklad Müller Thurgau, Dievčie hrozno, Devín, Dornfelder. „V pršiplášťoch sme oberali, lebo sa už nedalo ďalej čakať ani minútu,“ podčiarkol s tým, že boli aj také dni, keď sa nedalo vôbec dostať do vinohradu.
     

Ako povedal Jobbágy, pestovatelia hrozna a farmári boli a sú nervózni, lebo zaostali aj iné poľnohospodárske práce. „Nemáme zobratú slnečnicu, problémy sú aj s kukuricou. Na poliach stojí voda, kanály sa naplnili, je to katastrofálna situácia,“ podčiarkol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies