Tohtoročná peľová sezóna je pre alergikov kritická

NETKY.SK • 27 Apríl 2018, 12:30 • 2 min
Tohtoročná peľová sezóna je pre alergikov kritická

BANSKÁ BYSTRICA – Pretrvávajúce teplé počasie v uplynulom týždni pomohlo k začiatku kvitnutia ďalším druhom drevín i bylín a v ovzduší sa kumulovali vysoké koncentrácie peľu rozličných druhov.

slovakia

left justify in out

Tohtoročná peľová sezóna je pre alergikov kritická. Nepríjemnosťou pre nich je podľa odborníkov aj začínajúca sa sezóna tráv z čeľade lipnicovitých.

Na celom území pokračovala peľová sezóna brezy, pričom denné koncentrácie jej peľu na strednom a severnom Slovensku poklesli z extrémne vysokých hladín viac ako tisíc peľových zŕn na veľmi vysoké hladiny vo výške pár stoviek peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. „Kvitne jaseň, hrab, začal kvitnúť buk a dub, pribúda aj peľ ihličnanov. Druhové spektrum peľu v ovzduší sa zas mení a kumulácia peľu alergologicky významných druhov znamená pokračujúcu veľkú záťaž pre alergikov. Extrémne vysoké koncentrácie peľu brezy (1 702 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu) a veľmi vysoké koncentrácie peľu hrabu (328 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu) začiatkom týždňa zachytila monitorovacia stanica v Banskej Bystrici. Táto stanica tiež udáva zo dňa 22. apríla veľmi vysoké koncentrácie peľu buka, duba a jaseňa“, uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v Slovenskej republike.

Ako ďalej Lafférsová zdôraznila, tohoročná peľová sezóna brezy vyvrcholila v krátkom časovom úseku od jej nástupu a s enormne vysokými dennými koncentráciami peľu. Najvyššie celkové denné koncentrácie peľu v uplynulom týždni boli zachytené v Banskej Bystrici a v Bratislave. Peľ buka dosiahol najvyššie koncentrácie tiež v Banskej Bystrici a peľ duba v Bratislave. Okrem uvedených druhov, sa v ovzduší vyskytoval peľ jaseňa, javora, duba, buka. V nižších koncentráciách to bol peľ drevín z čeľade cyprusovité-tisovité, peľ topoľa, vŕby a brestu. Pribudol už aj peľ ihličnanov a tráv z čeľade lipnicovitých. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium.

Pre nasledujúce dni podľa odborníkov platí, že aj keď peľová sezóna brezy vyvrcholila a množstvo jej peľu v ovzduší klesá, na väčšine územia bude ešte dosahovať alergologicky významné koncentrácie. Znižovať sa budú aj denné koncentrácie peľu hrabu, drevín cyprusovitých-tisovitých, topoľa, javora a brestu. V ovzduší bude prevládať peľ buka a duba a začínajú kvitnúť ihličnany. „Čo možno v tomto období považovať za neobyčajné a navyše pre alergikov veľmi nepríjemné je to, že začína peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých. Napríklad vlani začali lipnicovité trávy kvitnúť až v druhej polovici mája. Počas slnečných či veterných dní bez zrážok, môžeme očakávať zvýšené koncentrácie peľu v ovzduší. Pokles denných hladín peľu bude naďalej ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou,“ informovala Lafférsová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies