Toaletu či latrínu nemá vo svete doma 4,5 miliardy ľudí

NETKY.SK • 18 November 2017, 10:38 • 2 min
Toaletu či latrínu nemá vo svete doma 4,5 miliardy ľudí

SINGAPUR/NEW YORK - Na odpadovú splaškovú vodu zamerala Organizácia Spojených národov tematicky v tomto roku Svetový deň toaliet, pripadajúci na 19. novembra. Na svojej webovej stránke OSN konštatovala, že 4,5 miliardy osôb na svete nemá doma toaletu alebo latrínu.

slovakia

left justify in out

Gram fekálií obsahuje približne desať miliónov vírusov, milión baktérií vrátane cholery, 1000 parazitov vo forme cysty alebo 100 vo vývojovej fáze vajíčka, informovala stránka wateraid.org v spojitosti so Svetovým dňom toaliet. Ten vyhlásila Svetová organizácia toaliet (World Toilet Organization, WTO) v roku 2001 v Singapure s tým, aby sa pripomínal vždy 19. novembra.

 

WTO organizuje Svetový deň toaliet aj preto, aby sa problematike WC a hygienickým zariadeniam venovala zvýšená pozornosť, rovnako aj personálu, ktorý v danej oblasti pracuje. Jedným z cieľov tohto svetového dňa je podľa WTO prispievať k vyššiemu stupňu verejného zdravotníctva tým, že sa zníži chorobnosť spôsobená nedostatočnou či absentujúcou hygienou po vykonaní potreby a použití WC. V princípe sa vznik hnačkových ochorení pripisuje znečistenej vode. Skutočnosť je taká, že spravidla súvisia s fekáliami.

 

Používanie záchodu a dodržiavanie hygieny po jeho použití predstavuje prvý krok k predchádzaniu hnačkových ochorení.

Od roku 2001 predstavuje Svetový deň toaliet príležitosť pre pracovníkov univerzít, expertov na sanitárnu techniku, dizajnérov sociálnych zariadení, environmentalistov a ďalších odborníkov, aby diskutovali o novinkách v oblasti mestských či vidieckych záchodov.

WTO od roku 2001 organizuje aj Svetový summit toaliet s cieľom zdôrazňovať dodržiavanie hygieny, ale aj výstavy zamerané na sanitárnu techniku. Každý rok zomiera na hnačkové choroby vyvolané nečistou vodou a z dôvodu nízkej hygieny toaliet približne 700.000 detí.

 

Ako oficiálny deň OSN sa Svetový deň toaliet pripomínal prvýkrát v roku 2013. Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 19. november za Svetový deň toaliet 24. júla 2013.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona