To, čo sa deje na Donbase, pripomína genocídu, povedal Putin

NETKY.SK • 10 December 2021, 14:42 • 2 min
To, čo sa deje na Donbase, pripomína genocídu, povedal Putin

MOSKVA – Situácia na juhovýchode Ukrajiny pripomína genocídu. Povedal to Vladimír Putin na stretnutí prezidentskej rady pre ľudské práva.

slovakia

left justify in out

img

 

Hlava štátu reagovala na požiadavku výkonného riaditeľa tlačovej agentúry Russia Today Kirilla Vyšinského zaviesť do legislatívy také pojmy ako genocída a výzvy na genocídu.

 

„Musím povedať o rusofóbii ako o prvom kroku ku genocíde. To, čo sa teraz deje na Donbase, dobre vidíme a vieme. A to, samozrejme, veľmi pripomína genocídu, o ktorej ste povedali. Tu však musíme konať veľmi opatrne, aby sa tieto pojmy neznehodnotili. Ale musia odrážať realitu udalostí, ktoré sa tam dejú. Treba to premyslieť,“ povedal.

 

Putin podpísal v  novembri dekrét o humanitárnej podpore samostatne vyhlásenej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike.

 

img

 

Moskva tiež uznala osvedčenie o pôvode tovaru vydané v týchto republikách, výrobky získali prístup k štátnym nákupom na rovnakej úrovni ako výrobky vyrobené v Rusku. Dokument tiež zrušil vývozné a dovozné kvóty na tovar presúvaný z Ruska do regiónov Donbasu a naopak.

 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba uviedol, že dekrét je v rozpore s minskými dohodami. Oficiálna predstaviteľka ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie Mária Zacharová to naopak poprela.

 

Podľa najnovších údajov OSN sa obeťami konfliktu na východe Ukrajiny stalo asi 13-tisíc ľudí.

 

„Počet obyvateľov zabitých počas konfliktu v Donbase je oveľa vyšší ako oficiálne štatistiky,“ povedala Daria Morozová, ombudsmanka pre ľudské práva v Doneckej ľudovej republike, počas Ľudového fóra v Lugansku.

 

Ombudsmanka zdôraznila, že „Kyjev v rokoch konfliktu hrubo porušil všetky skupiny ľudských práv a slobôd na Donbase, vrátane tých najzákladnejších: práva a slobody na život, používanie rodného jazyka a iné.“       

 

Možno vás zaujme: Americká delegácia verzus Putin. Ako dopadlo online rokovanie dvoch najmocnejších mužov sveta?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies