To, čo potrebujeme

NETKY.SK • 11 December 2019, 6:51 • 2 min
To, čo potrebujeme

Jedna tragédia strieda druhú, jedni prichádzajú o domovy, druhí o životy. Stráca sa všetko, od nepodstatností až po to najhodnotnejšie. A hoci je medzi nami jasne stanovená rozdielnosť, predsa len je tu rovnaká potreba, ktorá spája aj nespojiteľné

slovakia

left justify in out

Potreba vzniká tam, kde je nedostatok. To, že niečo chýba, si človek zvyčajne uvedomí pri pohľade na niekoho ďalšieho. Nespokojnosť v zamestnaní a zo stereotypu plynúce nešťastie, sa najlepšie ukáže, ak je v blízkosti niekto taký, kto nielenže žne jeden úspech za druhým, navyše nemá dôvod sťažovať sa ani na výšku platu, ani na skoré budenie sa.

 

Pomaly zomierajúci vzťah predvedie trhliny najviac vtedy, keď sa objaví dvojica, ktorej láska neupadla ani časom a ktorej prejavy náklonnosti sa neobmedzujú iba na nutné rozhovory.

 

img


Človek potom začne túžiť a potreba sa stane skoro hmatateľnou. Potreba nie je závislá na ničom inom, iba na práve sa odohrávajúcej situácii. A práve pre súčasnosť sa krajina zhoduje v jednom, možno nepomenovanom nedostatku.

 

Počas jednej temnej noci
V istú noc prespávali pastieri na poli. Práca ich nepočkala ani v čase, ktorý väčšina mesta s radosťou využívala na spánok, a tak strážili svoje stádo. Byť pastierom pravdepodobne nebola ktovieaká výhra, oddychu veľa nemali, navyše ich vonku prečkávali aj tie najtuhšie zimy. Je tiež celkom zrejmé, že nepatrili k najmajetnejším obyvateľom, a preto ich oblečenie nebývalo príliš šetrné k telu a cez vrstvy šiat a podrážky topánok k nim ľahšie prenikol studený vietor. A ako to už býva, aj pastieri mali vlastné trápenia, možno niektorého z nich odmietla dievčina, možno by zasa niekto iný radšej pracoval ako ochutnávač vína na kráľovskom dvore. Potreba, ktorá ich spojila, bola nevyslovená, a predsa sa splnila.

 

Radostná zvesť
Kým boli na poli, postavil sa vedľa nich anjel. Prirodzená reakcia im kázala zľaknúť sa, ale anjel ich ihneď upokojil a vysvetlil im dôvod svojho príchodu. Stalo sa totiž, že v Betleheme sa narodilo bábätko a z neho vyrastie spasiteľ, ktorý zmaže hriechy celého sveta.


Pastierov zvesť natoľko potešila, že všetko opustili a sami sa šli presvedčiť, či je to naozaj tak. A sklamaní neboli, pretože našli presne to, za čím sa ponáhľali.

 

img

 

Nie náhodou
Nie je náhoda, že Boh si spomedzi všetkého ľudu vybral pastierov, aby im anjelom bola oznámená najkrajšia a nesmrteľná správa. Boh videl, že ich potreba narástla do rozmerov, ktoré sa viac nedali prehliadať. Oni potrebovali povzbudenie.


A rovnako tak ho potrebuje každý súčasník. Je potrebné uistenie, že svet nie je až také chladné a nehostinné miesto, aké sa zdá byť vo svetle tragédií, že aj v tom zmätku a neutíchajúcom strácaní sa dá nájsť perla v piesku, že zázraky sa nedejú iba v rozprávkach, že bude nakoniec dobré aj to, čo je teraz zlé...


Tak teda, pastierik, neboj sa. Blízko je totiž šťastný koniec a príbeh o spasení je večný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona