Tmavá kapitola americkej histórie: Založenie internačných táborov pre Japoncov

NETKY.SK • 20 Február 2017, 09:23 • 2 min
Tmavá kapitola americkej histórie: Založenie internačných táborov pre Japoncov

WASHINGTON – Pred 75 rokmi, 19. februára 1942, vydal americký prezident Franklin D. Roosevelt dekrét č. 9066 o zadržaní ľudí považovaných za hrozbu národnej bezpečnosti. Touto hrozbou boli vtedy Japonci, ktorí boli násilne presťahovaní do internačných táborov.

slovakia

left justify in out

"Aj po 75 rokoch majú Američania stále jazvy spôsobené týmto internačným nariadením," uviedla americká rozhlasová stanica NPR.

 

Franklin D. Roosevelt vydal prezidentský dekrét 9066 dva mesiace po útoku Japonska na americkú základňu Pearl Harbor v Havajskom súostroví. Dekrét dal armáde právomoc zadržať a uväzniť ľudí považovaných za hrozbu národnej bezpečnosti.

 

Nariadenie síce nespomenulo slovo Japonsko alebo Japonec, ale vyústilo do zatknutia a poslania viac ako 100.000 amerických Japoncov do zadržiavacích táborov.

 

Táborov bolo celkovo desať a narýchlo boli zriadené v siedmich štátoch, predovšetkým na západe USA. Japonci v nich strávili niekoľko rokov. Posledný tábor bol zatvorený v roku 1946.

 

Viacerí Japonci sa proti tomuto nariadeniu postavili - Fred Korematsu to dotiahol dokonca až pred najvyšší súd, avšak prehral. Súd potvrdil, že zadržania nie sú založené na rasovej diskriminácii, ale na podozrení, že japonskí Američania sú špióni.

 

Rozhodnutie prezidenta podporil vtedy aj renomovaný denník Los Angeles Times. V roku 1942 napísal, že "je čas uvedomiť si, že závažnosť vojny si vyžaduje náležité zadržanie Japoncov a ich okamžitý odsun z najakútnejších miest nebezpečenstva. Nie je to príjemná úloha, ale musí byť vykonaná. Neexistuje bezpečná alternatíva". O rok neskôr denník svoj postoj potvrdil a odôvodnil tým, že Japonci sa "zapísali ako zradcovia bez svedomia, v dejinách neprekonaní".

 

"Je to tmavá kapitola v americkej histórii," povedal pre médiá George Nakata, ktorý mal počas odvedenia do tábora osem rokov.

 

Japonci vtedy žili predovšetkým na západe Spojených štátov a pracovali v poľnohospodárstve. Táto práca im bola ponechaná aj v tábore, často však za 12 dolárov mesačne, čo bola vtedy len štvrtina bežnej mzdy za takú prácu.

 

"Nie je náhoda, že tábory boli zamerané na poľnohospodárstvo. Mnohí ich správcovia prišli rovno z ministerstva poľnohospodárstva a tábory boli postavené síce zvyčajne v púšťach a na iných nehostinných miestach, ale existovali už pre ne zavlažovacie projekty alebo mali poľnohospodársky potenciál. Zámer vlády bol zlepšiť pôdu na časy po vojne," uviedla NPR.

 

Každému Japoncovi v tábore bolo pridelené identifikačné číslo a museli vyplniť a podpísať dotazník o lojalite Spojeným štátom.

 

"V tábore boli celé rady barakov. Okolo bol plot s ostnatým drôtom a veže s ozbrojenou strážou. Nemohli sme odtiaľ odísť," spomína pre NPR 93-ročný Jim Tanimoto, ktorý odmietol podpísať dotazník o lojalite a skončil za to vo väzení.

 

Pri príležitosti nedeľného výročia viacerí americkí komentátori a aktivisti pre médiá uviedli, že Spojené štáty sa musia z tejto tmavej kapitoly dejín poučiť.

 

Dekrét Franklina D. Roosevelta spomenuli americké médiá už začiatkom tohto mesiaca, keď prezident Donald Trump vydal imigračný a cestovný zákaz. Médiá pripomenuli, že v dejinách Spojených štátov možno nájsť viaceré ponižujúce zákazy, povinné registrácie a nútené relokácie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona