Tlak USA na Nord Stream 2 stúpa. Ruské ministerstvo zahraničia vysvetlilo dôvod

NETKY.SK • 8 Apríl 2021, 12:58 • 2 min
Tlak USA na Nord Stream 2 stúpa. Ruské ministerstvo zahraničia vysvetlilo dôvod

MOSKVA – Spojené štáty zvyšujú tlak na projekt Nord Stream 2 kvôli blížiacemu sa dokončeniu jeho výstavby, uviedol v rozhovore pre RIA Novosti zástupca ruského ministra zahraničných vecí Alexander Pankin.

slovakia

left justify in out

Pripomenul, že projekt je výlučne ekonomický a zodpovedá záujmom Ruska a Európy. Pokusy Spojených štátov robiť prekážky vo fáze dokončenia a  uvádzania do prevádzky sú nezákonné.

 

„Plynovod Nord Stream 2 je blízko dokončenia. Preto USA zvyšujú tlak na projekt a hrozia sankciami pre spoločnosti zapojené do jeho výstavby,“ povedal Pankin.

 

Poznamenal, že takéto konania zo strany Spojených štátov spôsobujú pobúrenie nielen v Rusku, ale aj v európskych krajinách, ktoré „nechápu, prečo by energetická politika krajín EÚ mala byť regulovaná z Washingtonu“.

 

Prevádzkovateľ výstavby plynovodu Nord Stream 2 AG ohlásil zvýšenie aktivity zahraničných vojnových lodí a lietadiel v oblasti, kde prebiehajú práce. Aktívne sú aj civilné lode zo zahraničia, ktoré, ako poznamenala spoločnosť, porušujú bezpečnostné pásmo, nebezpečne sa blížia k lodi ukľadajúcej potrubie a nereagujú na žiadosti posádky.

 

„Hovoríme o jasne naplánovaných a pripravených provokáciách s využitím rybárskych plavidiel a vojenských lodí, ponoriek a lietadiel s cieľom brániť realizácii ekonomického projektu. Toto je prvý bezprecedentný prípad tohto druhu v histórii,“  uviedol vo vyhlásení Nord Stream 2 AG.

 

Mohlo by vás zaujímať: V ukrajinskom parlamente uviedli, že krajina je blízko rozsiahlej vojny na Donbase

 

Spoločnosť predtým oznámila, že projekt je už na 95% pripravený. Zostáva položiť asi 120 kilometrov potrubí. Zapojené sú dve ruské plavidlá – Fortuna a Akademik Čerkesský.

 

USA sa aktívne stavajú proti výstavbe plynovodu a tvrdia, že údajne  naruší energetickú bezpečnosť Európy, ale sami propagujú svoj skvapalnený plyn. Zároveň, 1. januára americký senát hlasoval za rozpočet na obranu pre fiškálny rok 2021. Dokument okrem iného zahŕňa rozšírenie sankcií proti Nord Stream 2.

 

Nord Stream 2 je projekt plynovodu medzi Ruskom a Nemeckom, ktorý je  uložený pozdĺž dna Baltského mora. Prechádza výhradnými hospodárskymi zónami a teritoriálnymi vodami Nemecka, Dánska, Fínska, Švédska a Ruska. Jeho dve vetvy budú poskytovať kapacitu 55 miliárd kubických metrov plynu ročne. V decembri bola dokončená výstavba 2,6 km úseku plynovodu v nemeckých vodách a teraz zostáva položiť úsek vo vodách Dánska.

 

Zdroj:  

https://radiosputnik.ria.ru/20210405/sevpotok-1604270692.html

https://ria.ru/20210401/gazoprovod-1603800404.html

 

               



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies