Tlač kolkov zvýši zamestnanosť v mincovni len mierne

NETKY.SK • 27 Október 2013, 11:19 • 2 min
Tlač kolkov zvýši zamestnanosť v mincovni len mierne

BANSKÁ BYSTRICA - Kontrolné známky na alkohol a cigarety plánuje Mincovňa Kremnica začať tlačiť koncom budúceho roka, investičné náklady odhaduje na 6,5 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Tlač kolkov na alkohol a tabakové výrobky, ktoré má najneskôr od januára 2015 zabezpečovať Mincovňa Kremnica, nebude znamenať výrazné zvýšenie počtu zamestnancov tohto štátneho podniku, pričom investičné náklady na nákup a inštalovanie potrebných strojov sa odhadujú na 6,5 milióna eur. Uviedol to pre agentúru SITA riaditeľ tohto podniku Vlastimil Kalinec s tým, že v súčasnosti už prebiehajú verejné obstarávania na zriadenie tlačiarne. „V súčasnosti máme takmer 200 zamestnancov a výroba kontrolných známok ich počet zvýši len mierne. Tie kontrolné známky nie sú taký veľký projekt, že by to malo znamenať zásadnú zmenu,“ uviedol Kalinec. Predpokladá, že prvé kolky začne mincovňa vyrábať zhruba o rok, v štvrtom kvartáli budúceho roka. Podnik sa bude usilovať získať pre tlačiareň aj iné zákazky.

Kolky na alkohol a cigarety sa majú najneskôr od januára 2015 tlačiť v štátnej tlačiarni v Mincovni Kremnica na základe novely zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov a novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktoré Národná rada SR schválila 18. októbra. Podľa ministerstva financií by sa tým malo zamedziť daňovým únikom na spotrebnej dani. V súčasnosti sa kolky tlačia v štyroch komerčných tlačiarňach, ktoré majú sídlo na Slovensku a v členských krajinách Európskej únie. "Vzhľadom na to, že tento systém tlače, distribúcie a používania kontrolných známok bol vo vzťahu k daňovým únikom na spotrebnej dani z liehu identifikovaný ako rizikový, bol vypracovaný nový systém tlače a distribúcie kontrolných známok určených na označovanie spotrebiteľských balení liehu," konštatovalo ministerstvo financií a podobne sa vyjadrilo aj ku kolkom na tabakové výrobky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona