TL: Banská Bystrica suverénne do finále, Košice neobhája

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 07:34 • 2 min
TL: Banská Bystrica suverénne do finále, Košice neobhája

BANSKÁ BYSTRICA 6. apríla (SITA) - Suverénne a bez stresov dokráčali hokejisti Banskej Bystrice po roku opäť do finále Tipsport ligy. Banskobystričania úplne ovládli šiesty semifinálový súboj Slovnaft play-off, keď na domácom ľade zdolali hráčov HC Košice 4:1 (0:0, 3:0, 1:1) a v sérii hranej na štyri víťazstvá triumfovali 4:2.

slovakia

left justify in out

Pozoruhodné je, že Bystričania neprehrali s Košičanmi ani raz v riadnom hracom čase ani predĺžení, zverenci Rostislava Čadu dvakrát zvíťazili až v samostatných nájazdoch. Košickí hokejisti ako víťazi základnej časti už sú držiteľmi bronzových medailí, zavesili im ich na krk hneď po rozhodujúcom zápase pod Urpínom.

"Neodchádzam sklamaný. Treba hodnotiť celú sezónu. Vyhrali sme základnú časť, pričom sme začali zo spodku tabuľky. Domáci ukázali lepšiu formu ako my v tejto sérii. Víťazi boli dôraznejší, hrali s väčším fyzickým nasadením, ale nemôžem povedať, že nás Bystričania prekvapili. Hlavným dôvodom toho, že sme nepostúpili, bola zlá obranná hra, individuálne chyby, to nás zrážalo. Preto sme nemali ani dobrú útočnú fázu a produktivitu," uviedol tréner Košíc Rostislav Čada pre RTVS, ktorý k svojej budúcnosti krátko doplnil: "Nedokážem v tejto chvíli povedať, či budem pokračovať v Košiciach alebo nie."

"Nejde o mňa, ale chlapcov, ktorí si to poctivo ´oddreli´ počas sezóny ako aj v play-off. Osobný úspech mňa ako trénera ide bojom, dôležité je, že Bystrica je vo finále, Naše mužstvo má charakter, prebudovalo sa počas sezóny a my sme mu verili. Tí chlapci nám to vrátili. Možno bolo našou výhodou, že sme išli do play-off až zo 4. miesta. Brankár je základ celého mužstva, ale celé mužstvo zabralo, či obrancovia alebo útočníci, plnili systém a prinieslo to ovocie. Mali sme dobrý vstup do zápasu, naše vlastné presilovky nás pribrzdili, ale boli sme disciplinovaní. Košice nám dávali jednu presilovku za druhou. Keď sme odskočili na dva-tri góly, už sa to zlomilo a potom sme si to len postrážili," skonštatoval Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice, pre RTVS. "Je nám úplne jedno, koho dostaneme do finále. Samozrejme, pre naše okolie a Stredoslovákov by bola veľká vec, ak by bol vo finále s nami práve Zvolen," dodal Országh na otázku, koho si želá vo finále.

Banská Bystrica si zahrá vo finále najvyššej slovenskej súťaže opäť po roku a vyrovnala tým dosiaľ najväčší úspech vo svojej histórii. Vlani neuspela v súboji o titul práve s Košicami (2:4 na zápasy). "Východniari" si minimálne jeden rok budú musieť počkať na rekordný deviaty slovenský titul, osem ich má na konte okrem Košíc aj Slovan Bratislava. Je pozoruhodné, že Košičania osem rokov ťahali sériu účastí vo finále. Prerušili ju až teraz. Súperom Banskej Bystrice vo finále bude lepší z dvojice Nitra - Zvolen /stav série 2:3/. Finálová séria sa začne v utorok 12. apríla.

Hokej - Slovnaft play-off Tipsport ligy 2015/2016 - semifinále - šiesty zápas (hralo sa na štyri víťazstvá) - streda:
HC ´05 iClinic Banská Bystrica - HC Košice 4:1 (0:0, 3:0, 1:1) - konečný výsledok série 4:2, Banská Bystrica postúpila do finále
Góly: 21. R. Tománek (Majdan, Handzuš), 24. I. Ďatelinka (R. Tománek), 28. Hvila (Gillies, Kytnár), 51. Hvila (Kytnár, Gillies) - 59. Boltun (Macejko, Deyl)
Vylúčení: 1:8 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. rozhodovali: Kubuš, Konc - Šefčík, Tvrdoň, 2841 divákov
Zostavy:
Banská Bystrica: Bacashihua - I. Ďatelinka, Šmach, Ivan Majeský, Pujacs, Gründling, V. Čížek, Bajaruns, Sandgren - Majdan, Bast, R. Tománek - Hvila, Kytnár, Gillies - Matoušek, Zigo, Lunter - Bezúch, Handzuš, Bortňák
Košice: Melicherčík - Deyl, Dudáš, Jankovič, Cebák, P. Mikuš, Macejko, Milý, Matúš Chovan - M. Bartánus, Suja, Bicek - P. Bartoš, Jenčík, Lapšanský - Boltun, Hrnka, Šoltés - Tibor Varga, Češík, Hričina
 

 

Nemastná-neslaná prvá tretina sa spravodlivo skončila bez gólov, lebo na ne ani neboli príležitosti. Bystričania hrali štyri presilové hry, ale ukázali v nich dokopy len päť striel na bránku, čo Rado Hecl v štúdiu RTVS označil za mizériu. Najväčšiu šancu prvej dvadsaťminútovky mali hostia z Košíc, ale Suja v nájazde dvoch proti jednému trafil len žŕdku domácej bránky.


V druhej tretine sa začali diať rozhodujúce veci. Skóre otvoril už po 44 sekundách kanonier domácich Tománek, keď zužitkoval prihrávku Majdana. Druhý presný zásah domácich pridal v 24. min v presilovej hre obranca Ďatelinka, ktorého výborne našiel Tománek. V 28. min ďalší vyhlásený strelec Banskej Bystrice Hvila pridal efektne z otočky tretí gól "baranov". "Vyšli nám šance a strelili sme góly. Zodpovedne vzadu a strieľať na brankára a to sa nám aj podarilo. Je jedno kto dá gól, podstatné je, aby sme uhrali aj poslednú tretinu," povedal Ďatelinka pre RTVS po druhej tretine.

Z tejto trojgólovej facky sa už úradujúci majster nespamätal. Šoltés mohol síce ešte relatívne skoro, v 33. min, znížiť, ale pred Bacashihuom neuspel. Na druhej strane mohol zvýšiť ešte v druhej tretine na 4:0 Zigo, no Jankovič zastúpil Melicherčíka na bránkovej čiare. V úvode tretej tretiny sa Košice nadýchli ešte k akému-takému náporu, ale neboli dostatočne dôrazní a presní v koncovke. Keď domáci Hvila v 51. min parádnym príklepom prekvapil Melicherčíka a strelil štvrtý gól, bolo predčasne rozhodnuté. Záver zápasu sa premenil na exhibíciu domáceho tímu, ktorému skandoval zaplnený banskobystrický zimák. Úradujúci majster z Košíc svoj titul už s určitosťou neobháji, zatiaľ čo Banská Bystrica sa stále môže dočkať historicky prvého.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona