Tkáč: Matica má chrániť ducha pokoja, spravodlivosti, slobody a pravdy

NETKY.SK • 4 August 2016, 13:52 • 2 min
Tkáč: Matica má chrániť ducha pokoja, spravodlivosti, slobody a pravdy

BRATISLAVA – Matica slovenská (MS) je súčasťou slovenskej spoločnosti, ktorá aj dnes, v čase globalizácie a liberalizmu, negujúcich všetko tradičné a osvedčené, bráni a ochraňuje naše tradície v matičnom zmysle. Pre TASR to v deň 153. výročia založenia našej najstaršej kultúrno-spoločenskej inštitúcie uviedol jej predseda Marián Tkáč.

slovakia

left justify in out

"Zo Slovákov nerobí národ len naša, taká zanedbávaná slovenčina, ale aj slovenský duch, ktorý pretrval tisícročie bez vlastného štátu. Práve Slovensko má v treťom tisícročí veľké, ba zásadné poslanie, pomôcť Európe v súlade s odkazom sv. Jána Pavla II., ako aj amerického kazateľa Wilkersona, ktorý v roku 2003 prorokoval, že tento národ bude v Európe kľúčový," povedal Tkáč.

 

Podľa neho zakladatelia MS na čele s Franciscim, Moyzesom, Hurbanom a ďalšími velikánmi, pamätali 4. augusta 1863 v Turčianskom svätom Martine aj na dnešnú generáciu tým, že do matičných stanov zapísali, že je jednotou milovníkov národa a života slovenského. "Tým dali Matici myšlienku a zmysel, platný doteraz, že je tu pre to, aby všetkými formami svojej práce chránila a pomáhala pestovať v nových generáciách všade na svete, kde žijú Slováci, ducha slovenskosti, pokojamilovnosti a lásky k spravodlivosti, slobode a pravde," dodal Tkáč.

 

Tohtoročné oslavy založenia Matice slovenskej sa začali Národnými matičnými slávnosťami v Komárne. Budú pokračovať 5. až 7. augusta v Báčskom Petrovci v Srbsku a vyvrcholia 17. augusta v Martine, kde do Parku sv. Cyrila a Metoda pribudne busta Svetozára Hurbana Vajanského a Štefana Furdeka, zakladateľa Slovenskej ligy v Amerike, na ktorú finančne prispela Prvá katolícka slovenská Jednota v USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona