Tkáč: Členstvo SR v nadnárodnom zoskupení nemá byť viac ako zvrchovanosť

NETKY.SK • 17 Júl 2016, 15:25 • 2 min
Tkáč: Členstvo SR v nadnárodnom zoskupení nemá byť viac ako zvrchovanosť

VEĽKÉ HOSTE - Vatry zvrchovanosti pripomínajú, že členstvo SR v nadnárodných a nadštátnych zoskupeniach by nám nikdy nemalo vziať zvrchované právo rozhodovať o osude Slovenska a jeho obyvateľov. Na sobotňajších (16.7.) oslavách 24. výročia prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR vo Veľkých Hostiach v okrese Bánovce nad Bebravou to uviedol predseda Matice slovenskej Marián Tkáč.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov deklarácia o zvrchovanosti, ktorú prijala Slovenská národná rada 17. júla 1992, bola dôležitým krokom k vzniku samostatnej Slovenskej republiky. "Matica slovenská si pripomína každý rok tento významný krok našich dejín vo viac ako sto mestách a obciach. Na slovenských kopcoch, ale i rovinách horia po tieto dni vatry, ktoré sú prastarými symbolmi našej prítomnosti na tomto území," povedal pre TASR Tkáč.

 

"Skromne sa priznávam, že som sa tiež podieľal na udalostiach, ktoré s tým úzko súviseli," povedal dnes pre TASR publicista a spisovateľ Peter Štrelinger. "Týždeň pred rozhodujúcimi voľbami v júni 1992 sme na Donovaloch, na rokovaní Kongresu inteligencie Slovenska, prijali výzvu na prijatie deklarácie o zvrchovanosti, ako aj vyhlásenie slovenskej štátnej samostatnosti," doplnil Štrelinger, ktorý je autorom myšlienky Vatier zvrchovanosti. Prvá sa rozhorela po prijatí deklarácie o zvrchovanosti 17. júla 1992 večer v Strede Európy na Krahuliach, neďaleko Kremnice.

 

Jednu z posledných tohtoročných Vatier zvrchovanosti zapália dnes o 19.00 h v Bratislave, na sútoku Dunaja a rieky Morava pod hradom Devín.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies